Hlavní obsah

Rusko je rozvojová země a Putin její diktátor, tvrdí pilotka Savčenková

Moskva

Ukrajinská letkyně Nadija Savčenková na sociálních sítích zveřejnila text své závěrečné řeči, kterou po zásahu soudu nemohla ve čtvrtek přednést. Rusko v ní charakterizuje jako totalitní zemi a Putina jako jejího diktátora. Do té doby, než se vrátí na Ukrajinu, je Savčenková podle svých slov připravena držet protestní hladovku. Nebude prý ani pít.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Naděžda Savčenková před soudem

Článek

"Chci, aby celý demokratický civilizovaný svět pochopil, že Rusko je rozvojovou zemí s totalitním režimem a diktátorským samovládcem, která kašle na lidská práva i na mezinárodně platné zákony," konstatuje Ukrajinka v závěrečné řeči.

Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Ruská prokuratura pro ni žádá 23 let vězení.

Předloni v létě v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Dva ruští novináři byli při následném útoku zabiti. Pilotka vinu odmítá.

Odvolávat se nebude

"Tak začínají majdany. Copak to máte zapotřebí?" konstatovala obžalovaná s upozorněním na protestní demonstrace na kyjevském náměstí Majdan, které předloni na Ukrajině vedly k pádu proruské vlády.

Savčenková uvedla, že se proti rozsudku ruského soudu nehodlá odvolávat. Ruský soud dosud neoznámil, kdy vynese rozsudek. Prokuratura žádá 23 let, maximální možný trest je o dva roky vyšší. Obhájci Savčenkové jsou přesvědčeni, že jejich klientka bude po vynesení verdiktu vyměněna za dva ruské vojáky zajaté loni v Donbasu a vězněné na Ukrajině. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám