Hlavní obsah

Migranti na kolejích zablokovali vlaky na řecko-makedonské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Idomeni
Aktualizováno

Skupina migrantů na uzavřené řecko-makedonské hranici u Idomeni znovu zablokovala přeshraniční železniční trať. Protestují tak proti tomu, že je makedonské úřady nechtějí pustit na své území a nechat pokračovat v cestě do západní Evropy. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci opět blokují koleje na řecko-makedonské hraniciVideo: AP

 
Článek

Běženci si dopoledne polehali na koleje na řecké straně a zastavili nákladní vlak, který právě přijížděl z makedonské strany a mířil dál na jih.

Na uzavřené hranici se v uplynulých dnech nashromáždilo okolo 10 000 lidí. Makedonské úřady nově pouštějí jenom tolik lidí, kolik jich přijme Srbsko, které je další zemí na tzv. balkánské migrační trase.

Řecká policie ve čtvrtek ráno uvedla, že za posledních 24 hodin bylo do Makedonie vpuštěno 500 lidí. Některé z nich ale následně makedonští pohraničníci vrátili zpět, protože neměli v pořádku doklady. Jeden muž, jehož takto vrátili do Řecka, omdlel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na hraničním přechodu Idomeni vzniklo stanové městečkoVideo: Reuters

Migranti si pak postěžovali, že Makedonie odmítá ty, kterým Řekové dali do pasu počítačově vygenerovaná razítka.

„Tady v Řecku říkají, že všechno je v pořádku, ale na druhé straně to neakceptují,“ řekl AP Syřan Adnan Abdalláh.

Kontroly hned tak neskončí

Řecko volá po pomoci EU a žádá přerozdělování uprchlíků napříč Unií. Nově ale připouští dlouhodobé uzavření hranic partnerských zemí. Ministr pro migraci Janis Muzalas ve středu upozornil řecké starosty, že makedonská hranice zůstane prakticky nepropustná dva až tři roky.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migranti zablokovali železniční trtať na hranici mezi Řeckem a Makedonií.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Běženci na řecko-makedonské hranici

Migrační krizi má po neděli řešit společný summit EU a Turecka. Evropská komise připravuje finanční pomoc pro Řecko, přes které proudí drtivá většina migrantů. Pomoc by mohla dosáhnout výše 700 miliónů eur (asi 18,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Počet nových běženců v zimním období sice poklesl, přesto jich jen za první dva měsíce letošního roku dorazilo přes moře do Evropy dalších bezmála 132 tisíc. To je víc lidí než za celou první polovinu loňského roku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám