Hlavní obsah

V uprchlickém táboře ve Slovinsku se našly sošky ze starověké Mezopotámie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň

Tři starobylé sošky pocházející z oblasti někdejší Mezopotámie, staré několik tisíc let, se našly v jednom uprchlickém táboře Gruškovje ve Slovinsku na hranici s Chorvatskem. Informovalo o tom Radio Slovenija a agentura AFP s odvoláním na slovinskou policii.

Foto: Reuters

Běženci ve Slovinsku

Článek

„Tyto předměty jsou podle (Slovinského národního) muzea prokazatelně pravé. Případ se týká pašování kulturního bohatství,” řekl AFP mluvčí slovinské policie Miran Šadl.

Alabastrové sošky byly objeveny už loni v listopadu a zřejmě je v táboře zanechal některý z migrantů. Informace o nálezu nebyla zveřejněna dříve, protože se čekalo na výsledek expertízy provedené odborníky památkového oddělení Slovinského národního muzea.

Podle experta tohoto muzea Petera Turka jsou tři sošky staré kolem 5000 let a pravděpodobně pocházejí z některého antického chrámu v Sýrii nebo v Iráku, kde kdysi vzkvétala sumerská civilizace. „Vzhledem k tomu, že nemají žádné identifikační ani inventární označení, jsme přesvědčeni, že pocházejí z ilegálních vykopávek,” řekl Turk slovinskému rozhlasu.

Mají mnohotisícovou hodnotu

Dodal, že hodnota na černém trhu sice nedosahuje desítek tisíc eur (stovek tisíc korun), nicméně hodnotu několika tisíc eur předměty zcela určitě mají. Podle Radia Slovenija mohly sošky sloužit k financování cesty migrantů nebo k jiným obchodům.

Sošky byly objeveny 4. listopadu opuštěné ve stanu uprchlického centra Gruškovje u chorvatských hranic, kde se tehdy prováděla registrace migrantů mířících z Blízkého východu do bohatších členských zemí Evropské unie.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) loni v září upozornila na rozsáhlé archeologické plenění v Sýrii a v Iráku, které slouží zejména k financování džihádistů.

Reklama

Související články

Slovinsko pošle na hranice vojáky

Slovinský parlament v pondělí schválil vládní plán na využití armády při ochraně hranic. Informovala o tom agentura Reuters. Příslušníci ozbrojených sil budou...

Výběr článků

Načítám