Hlavní obsah

Mezi migranty jsou teroristé, zločinci a žoldnéři, řekl velitel sil NATO v Evropě

Washington

Teroristé, zločinci a zahraniční žoldnéři jsou každodenně součástí přílivu migrantů do Evropy. Mezi nimi se schovávají a zvyšují riziko potenciálních útoků, varoval ve svém úterním vystoupení v branném výboru amerického Senátu vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Philip Breedlove. Řekl to, když mluvil o hrozbě Islámského státu, uvedla agentura AP.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove

Článek

Na dotaz senátorů, zda se Islámský stát bude infiltrovat do řad blízkovýchodních migrantů, generál odpověděl: „Myslím, že to dělají už dnes.” Islámský stát se podle generála v rámci migrační vlny „šíří jako rakovina” a volí evropskou cestu s ohledem na minimální odpor. Ohrožuje tak bezpečnost evropských národů i Spojených států.

„Zločinci, teroristé a vracející se cizí žoldnéři jsou zřetelnou součástí každodenní uprchlické vlny do Evropy,” prohlásil americký generál.

Obavy tlumočené Breedlovem už v USA vedly ke snahám omezit zákonem počty syrských a iráckých přistěhovalců mířících do země, napsala agentura Reuters. Zákon schválený Sněmovnou reprezentantů ukládal FBI, aby prováděla prověrky a kontroly každého přistěhovalce z těchto zemí, než vstoupí do USA. Senát ale v lednu zákon zablokoval s argumentem, že je důsledkem výzvy problematického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa k zastavení veškeré muslimské migrace.

Rusko situaci zhoršuje a zneužívá ji

Breedlove v Senátu uvedl, že situaci v Sýrii „výrazně zhoršila” vojenská operace Ruska. Navzdory svým veřejným prohlášením prý Rusko učinilo v boji s Islámským státem jen málo a místo toho se jen snaží posílit pozice prezidenta Bašára Asada. Dokládal to tím, že Rusko při náletech používá klasickou nenaváděnou munici. Takovéto údery podle něj nemají vojenský význam a jen terorizují civilisty. Jediným cílem těchto zbraní je podle Breedlova „vyhnat lidi na cestu” a vytvářet problémy ostatním státům.

Podle generála Rusko a Asad zneužívají migrace jako zbraně proti evropským strukturám ve snaze podlomit evropské odhodlání, varoval generál. Podněcování uprchlického exodu vyhovuje ruským plánům rozdělovat NATO a Evropskou unii. Situaci podle Breedlova zhoršuje odpor místních nacionalistů v evropských zemích, který může vyvolat násilnosti.

Moskva se nezměnila

Dvě dekády snahy Spojených států učinit z Ruska partnera nepřinesly žádoucí výsledek. Rusko si zvolilo cestu nepřátelství a stalo se dlouhodobou existenční hrozbou pro Spojené státy a jejich evropské spojence a partnery, konstatoval Breedlove. Příkladem je pokračující konflikt na Ukrajině a napětí v Gruzii nebo Moldavsku, jejichž územní celistvost Moskva ohrožuje.

Minské mírové dohody sice přinesly relativní klid, v poslední době ale násilí na Donbasu výrazně přibývá, upozornil americký generál: „Rusko bude střídavě uvolňovat a zvyšovat napětí v Donbasu, aby vystavilo Kyjev trvalému tlaku a zajistilo, že Ukrajina své závazky z mírových dohod splní jako první.”

Rusko si počíná výrazně agresivněji i u Arktidy, kde militarizuje oblasti, které ovládá. V prostoru mezi Británií, Islandem a Grónskem testuje nové výkonné ponorky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Washington podle něj už nemá v Evropě dostatečnou vojenskou sílu, aby čelil „probuzenému a agresivnímu” Rusku. Od doby studené války se počet amerických vojáků na kontinentu snížil z půlmiliónového maxima na dnešních 62 000. Spojené státy proto potřebují v Evropě posílit. Podle agentury Reuters Pentagon zvýšil čtyřnásobně své původní požadavky na síly v Evropě a požaduje pro ně 3,4 miliardy dolarů. Pentagon podle Breedlova zvažuje návrat na islandskou leteckou základnu v Keflavíku, kterou před deseti lety opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám