Hlavní obsah

Uprchlík nemá právo si vybírat, kde chce azyl, prohlásila Merkelová

– Berlín

Migranti nemají právo vybírat si zemi, v níž požádají o azyl, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Musejí být nejprve zaregistrováni v Řecku a posléze přerozděleni do všech členských zemí Evropské unie. Podle ní není nadále možné, aby měli běženci volnou cestu do Německa.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Uprchlík nemá právo říct 'chci azyl v konkrétní zemi Evropské unie'," řekla podle agentury AP spolková kancléřka po setkání s chorvatským premiérem Tihomirem Oreškovičem a vyzvala k co nejrychlejšímu obnovení schengenského prostoru volného pohybu.

Dodala, že současná situace na řecko-makedonské hranici není podle ní srovnatelná s loňským zářím. Merkelová tehdy souhlasila, aby do Německa přišly tisíce uprchlíků, kteří se nahromadili v Maďarsku.

V Řecku bylo zřízeno několik hotspotů a jsou zde i dostatečné ubytovací kapacity, řekla kancléřka s tím, že unie by měla posílit pomoc Aténám. "Musíme se vypořádat s těžkou situací v Řecku a vrátit se co nejrychleji k schengenskému systému," uvedla Merkelová.

V Řecku uvízlo 20 tisíc lidí

V Řecku se nashromáždilo asi 20 tisíc migrantů poté, co Chorvatsko spolu s Rakouskem, Makedonií, Slovinskem a Srbskem nedávno posílily hraniční kontroly.

Předseda chorvatské vlády Orešković po setkání s Merkelovou řekl, že Chorvatsko možná zaapojí do ochrany svých hranic také armádu. Také Záhřeb však podle něj podporuje celoevropské řešení migrační krize.

Chorvatskem od loňského září prošlo více než 650 tisíc uprchlíků směřujících do západní Evropy, převážně do Německa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám