Hlavní obsah

Ceny falešných pasů letí vzhůru, uprchlíci za doklad zaplatí 68 tisíc

– Atény

Řecké ostrovy praskají ve švech, pašeráci šroubují ceny do závratných výšin a padělatelské dílny pracují na plné obrátky. To je výsledek zpřísňování kontrol v zemích na takzvané balkánské cestě a neschopnost Evropské unie řešit problém migrace, napsal v pátek německý list Bild.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

V Řecku uvízlo kolem 20 tisíc migrantů.

Článek

Poté, co evropské země zpřísnily kontroly, uvízlo v Řecku přes 20 tisíc lidí a další více než čtyři tisíce čekají na makedonsko-řecké hranici. V tomto chaosu se podle reportérů Bildu daří padělatelům dokumentů. S enormním zájmem o falešné cestovní dokumenty stoupá i jejich cena. Ta se pohybuje v rozmezí 1000 až 2500 euro (27 500 korun až 67 500 korun).

Řecká policie zadržela v tomto týdnu padělatele v jeho dílně ve městě Kaminia nedaleko přístavu Pireus. Běžencům prodával falešné doklady a ceny se pohybovaly v uvedeném intervalu.

Ceny zvyšují také pašeráci. Uprchlíkům v Řecku nabízejí, že je dostanou do Rakouska, Německa či Švédska, pokud zaplatí 3000 eur (81 tisíc korun) za osobu.

Krize na hranici

Napjatá situace mezi migranty eskalovala v noci na pátek na řecko-makedonské hranici, kde čeká kolem čtyř tisíc lidí. Mezi uprchlíky došlo k hádkám a napadení nožem.

Makedonie totiž v neděli uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a pouští dále jen uprchlíky ze Sýrie a Iráku, a také ne všechny. Za posledních 24 hodin bylo přes hlavní hraniční přechod Idomeni do Makedonie vpuštěno jen 260 lidí. [celá zpráva]

Řecko slibuje, že příliv uprchlíků bude zpomalovat a na hranicích postaví dalších pět nových přijímacích středisek. V pátek to prohlásil ministr pro lodní dopravu a záležitosti ostrovů Teodoros Dritsas.

Anketa

Je zpřísnění kontrol uprchlíků dostatečné?
Ano
1,5 %
Ne
98,5 %
Celkem hlasovalo 6918 čtenářů.

Reklama

Související články

V Řecku už uvízlo 20 000 migrantů

Okolo 20 000 běženců už uvízlo v Řecku v důsledku uzavření makedonské hranice. Ve středu to uvedla agentura Reuters. Jen ve čtvrtek se přitom očekávalo, že do...

V centru Atén se chtěli oběsit dva uprchlíci

V centru Atén se pokusili na stromě oběsit dva pákistánští uprchlíci, informovala řecké média. Oba ošetřili lékaři a jsou mimo ohrožení života. Podle agentury...

Výběr článků

Načítám