Hlavní obsah

Do Německa dorazí 3,6 miliónu běženců, odhaduje tamní vláda

Berlín
Aktualizováno

Německo odhaduje, že do něj do konce roku 2020 dorazí 3,6 miliónu uprchlíků. Interní odhad německého ministerstva hospodářství, vypracovaný ve spolupráci s dalšími ministerstvy, ve čtvrtek zveřejnil deník Süddeutsche Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánští uprchlíci kempují na náměstí v AténáchVideo: AP

 
Článek

Německo se zhruba 81 milióny obyvatel zaznamenalo v loňském roce příchod více než miliónu běženců. Nyní očekává, že v dalších letech by na jeho území mohlo každoročně dorazit v průměru půl miliónu lidí. Jedná se o „interní, ryze technický odhad“, žádný oficiální odhad zveřejněn nebyl, upozornil německý list.

Šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky Frank-Jürgen Weise ovšem uvedl, že odhad také nedává smysl. „Takové počty neočekávám," řekl.

Zpřísnění azylových zákonů

Kancléřka Angela Merkelová mezitím stále čelí tlaku na snížení počtu nově příchozích a sklízí kritiku za loňskou velkorysost vůči migrantům. Naposledy se v tomto duchu ve středu vyslovil ministr financí Wolfgang Schäuble. Pokud počty neklesnou, Evropa podle něj nápor nezvládne. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Běženci v severní Makedonii

Merkelová mezitím jedná s Tureckem o zadržování běženců a o boji proti pašerákům ve spolupráci s NATO, které na žádost obou zemí a Řecka vyslalo do boje proti pašerákům lodě. Začalo také vracet první odmítnuté žadatele o azyl a zpřísnilo azylové zákony. Ve čtvrtek toto zpřísnění schválil parlament. Nová pravidla umožní jednodušší vypovídání běženců, zrychlí azylové řízení u občanů takzvaných bezpečných států a omezí možnost spojování rodin uprchlíků.

Jednotlivé země na tzv. balkánské trase do Německa navíc zpřísňují podmínky pro vstup na svá území, takže se pokles počtu nových běženců na německé hranici už projevuje. V úterý spolková policie oznámila, že zaregistrovala „jen“ 103 běženců, zatímco minulý týden podle agentury Reuters přicházelo v průměru okolo 2000 lidí.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

V lednu požádalo v Německu o azyl více než 91 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám