Hlavní obsah

Tsipras hrozí, že bude kvůli migraci blokovat dohody EU

– Atény • Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu pohrozil, že Atény budou blokovat jakékoli dohody v Evropské unii, pokud se břímě migrační krize „proporčně nerozdělí” mezi jednotlivé členské státy. Podle vysoce postaveného vládního činitele, kterého citovala agentura AP, měl Tsipras na mysli nadcházející summit EU-Turecko k migrační krizi.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Předseda vlády dodal, že se setká s opozičními předáky, aby se domluvili na společném postoji před vrcholnou schůzkou unie a Ankary, která se uskuteční 7. března. "V této otázce je potřeba co nejširší konsensus," řekl Tsipras.

"Nedopustíme, aby se naše země stala skladištěm lidských bytostí," dodal.

Premiér také kritizoval středeční schůzku ministrů vnitra a zahraničí devíti zemí jihovýchodní Evropy, které leží na takzvané balkánské stezce, po níž migranti míří na kontinent. Řecko na tuto konferenci pozváno nebylo.

Podle Tsiprase je "ostudné", že některé země nerespektovaly rozhodnutí o jednotném evropském řešení migrační krize, přijatém na summitu EU minulý týden, a jednaly jednostranně. Nedávné rozhodnutí pěti zemí (Rakouska, Chorvatska, Makedonie, Slovinska a Srbska) posílit hraniční kontroly vedlo k tomu, že se na řecké hranici s Makedonií začali hromadit imigranti.

Řecko je první zemí EU, na niž uprchlíci připlouvající z Turecka narazí. Pokračují odtud do Makedonie, která ale začala odmítat uprchlíky z jiných zemí než z Iráku a Sýrie. Řecko už dříve pohrozilo některým zemím, že zablokuje jejich vstup do EU, pokud budou blokovat balkánskou cestu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám