Hlavní obsah

Pro brexit je rozhodnuto hlasovat jen 30 % Britů, říká nový výzkum

– Londýn

Dvě třetiny Britů jsou skeptické k Evropské unii, většina z této skupiny je ale připravena hlasovat pro vystoupení své země z osmadvacítky jen v případě, že uvěří tomu, že by to bylo ekonomicky výhodné. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění na toto téma, na němž čtyři měsíce pracovala společnost NatCen. Jasné „NE” unii vyslovilo jen 30 % Britů.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Většina z dosud publikovaných výzkumů veřejného mínění hovoří o tom, že to bude velmi těsné. Vezmeme-li v potaz statistickou chybu, zdá se to být padesát na padesát.

Například podle ve středu zveřejněných výsledků ankety ústavu YouGov je nyní pro odchod z EU 38 % Britů, 37 % je proti a zbylých 25 % se dosud nerozhodlo nebo se hlasování neplánuje zúčastnit.

Společnost NatCen se ptala víc do hloubky a zjistila, že se sice za euroskeptiky považuje 65 procent Britů, avšak jen něco přes polovinu (60 %) z této skupiny je rozhodnuto hlasovat pro opuštění osmadvacítky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron během projevu v Dolní sněmovně.

Šedesát ku třiceti

Na přímý dotaz, zda by měla Velká Británie Evropskou unii opustit, odpovědělo v průzkumu NetCenu kladně jen 30 procent respondentů, zatímco pro setrvání se vyslovilo 60 procent oslovených.

Zbytek se buď ještě nerozhodl, nebo odpovídal tak, že bude záležet na podmínkách, které vyjedná Cameron v Bruselu.

Společnost NatCen dále zjišťovala, co kromě vyjednávání premiéra na evropském summitu může ovlivnit názor veřejnosti. Ukázalo se, že to není rozčarování z přemíry byrokracie, potlačování národních hodnot, omezování suverenity ani příliv migrantů. Jsou to ekonomické dopady na britské hospodářství.

Celý 40 procent je přitom přesvědčeno, že by mělo vystoupení Spojeného království z EU negativní ekonomické dopady.

Peníze vs. důvěra v Borise

Britové jinými slovy slyší na argumenty o národní suverenitě, více jim však záleží na ekonomické prosperitě a tomu, že se bude hospodářství v případě setrvání dařit lépe nebo alespoň stejně, jich věří plné tři čtvrtiny.

Dlužno podotknout, že může ještě výrazně zamíchat kartami respektovaný starosta Londýna Boris Johnson, který se v neděli postavil do čela tábora volajícího po vystoupení Velké Británie z Evropské unie. [celá zpráva]

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnský starosta Boris Johnson

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám