Hlavní obsah

Čečensko je emirát uvnitř Ruska, varuje opoziční politik

– Moskva

Ruský opoziční politik Ilja Jašin zveřejnil v úterý zprávu, v níž obvinil čečenského vůdce Ramzana Kadyrova z podílu na vraždě jeho stranického kolegy Borise Němcova, který byl zastřelen loni 27. února. Současně varoval, že se z Čečenska stává stát ve státě, nad kterým nemá Rusko kontrolu.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

Jašin varoval, že Kadyrov vytvořil z autonomního Čečenska vlastní emirát, který potenciálně může hrozit svatou válkou proti Rusku: „Čečensko se stalo islámským státem uvnitř Ruska a nepodřizuje se (ruským) zákonům.” Kadyrov podle Jašina prakticky odmítá federální zákony a ignoruje ruskou ústavu.

Za hlavní úkol opozice označil požadavek, aby byl Kadyrov okamžitě sesazen a za četné zločiny postaven před soud.

Podle Jašina není pochyb o tom, že Kadyrov stál v pozadí vraždy. Údajný vykonavatel vraždy Zaur Dadajev a osoby, které mu pomáhaly, by nejednaly bez Kadyrovova souhlasu, dodal. Sám Kadyrov, který patří mezi zastánce ruského prezidenta Vladimira Putina, Jašinova obvinění podle AP označil za „tlachy”.

Režim v Čečensku je podle Jašina ohrožením národní bezpečnosti a časovanou bombou na severním Kavkaze. Ta by mohla v případě vážné politické krize vybuchnout a způsobit třetí čečenskou válku.

Projev přerušila hrozba bombového atentátu

Jeho projev přerušila bombová hrozba a sál, v němž politik svou zprávu představil, policie nechala vyklidit, uvedla AP. Neznámý člověk hodil na Jašina repliky dolarových bankovek, čímž chtěl naznačit, že ruskou opozici podle něj finančně podporují Spojené státy.

Němcov byl zastřelen 27. února, když se svou přítelkyní šel po mostě v centru Moskvy nedaleko Kremlu. [celá zpráva]

Podezřelými jsou kromě Zaura Dadajeva ještě další Čečenci, Anzor a Šadid Gubaševovi, Temirlan Eskerchanov a Chamzat Bachajev. Proti pětici bylo vzneseno obvinění. [celá zpráva]

Ruští vyšetřovatelé loni v prosinci oznámili, že objednavatelem vraždy byl bývalý důstojník praporu Sever Ruslan Muchudinov. [celá zpráva]

Kadyrov by šel i do války

Sám Kadyrov, jehož další funkční období v čele autonomního Čečenska se chýlí ke konci, v rozhlasovém rozhovoru prohlásil, že o svém dalším působení ještě nejednal: „Myslím, že jsem svou misi splnil. Vše je vůle Alláhova. Jsem pěšák. Pokud mi řeknou, abych dál sloužil, tak budu sloužit. Pokud řeknou na shledanou, tak se rozloučím.”

Svěřil se také, že sní o tom, jak vytvoří divizi a povede ji do boje. V minulosti hovořil o přání nasadit své Čečence proti islamistům v Sýrii, kde pod vlajkou hnutí Islámský stát (IS) válčí i mnoho jeho odpůrců z řad krajanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám