Hlavní obsah

Bulharský premiér dostal obálku s výhrůžkou a nábojem

Sofia

Bulharský premiér Bojko Borisov obdržel dopis, v němž mu neznámý pisatel vyhrožuje smrtí. S odvoláním na úřad vlády o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Předseda vlády uvedl, že obavy o život nemá. Výhrůžka je podle něj důsledkem úspěšného boje s korupcí a pašeráctvím.

Foto: ČTK/AP

Bulharský premiér Bojko Borisov

Článek

Kromě textu s výhrůžkou obsahovala obálka, která dorazila na úřad bulharské vlády v Sofii, také náboj a Borisovovu fotografii.

Borisov si podle svých slov výhrůžku vysloužil nejspíš kvůli zásahu proti pašerákům cigaret, alkoholu, cukru a masa a také tím, že zrušil veřejná výběrová řízení za 1,7 miliardy leva (23,5 miliardy Kč). "Každý musí nést svůj kříž," dodal premiér.

Borisov v posledních týdnech skutečně zrušil několik velkých státních zakázek s tím, že nechce, aby panovala sebemenší pochybnost o tom, že při jejich zadávání nehrála roli korupce.

Borisov vytvořil středopravicovou vládu v listopadu 2014 po téměř dvou letech politické nestability. Bulharsko patří podle Transparency International k nejvíce zkorumpovaným zemím v Evropské unii. Za nedostatečný boj proti úplatkářství Sofii pravidelně kritizuje i Evropská komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám