Hlavní obsah

Příliv běženců putujících z Turecka do Řecka zesílil

Počet běženců putujících z Turecka do Řecka se v posledním týdnu výrazně zvýšil. Od úterý do pátku přibylo do Řecka dalších více než 11 tisíc uprchlíků, přičemž řecká média se netají svým podezřením, že jejich větší tok souvisel se summitem EU. Podle řeckého tisku se tak Turci snaží tlačit na své evropské partnery.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Migranti a uprchlíci přicházející do Pirea.

Článek

"Pašeráci lidí otevřeli stavidla přesně v době mimořádného summitu Evropské unie", který se věnoval migrační krizi, napsal aténský deník Kathimeriny. I další média se domnívají, že počet běženců se náhle zvýšil přinejmenším s tichým souhlasem tureckých úřadů, které tak chtějí dostat pod tlak evropské partnery. EU plánuje svolat na začátek března další vrcholnou schůzku k migraci, tentokrát s účastí Turecka.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se jen ve čtvrtek a v pátek na řecké ostrovy v Egejském moři dostalo 4600 a 4800 uprchlíků. To je více než dvojnásobek denního průměru, který se od začátku roku pohybuje kolem 1740 lidí.

S nově zvýšeným množstvím v posledních dnech počet příchozích migrantů v únoru vyskočil na 27 555. Během loňského února Řecko zaznamenalo 2783 běženců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám