Hlavní obsah

Porošenkova strana tlačí na demisi ukrajinského premiéra Jaceňuka

Kyjev
Aktualizováno

Strana ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zvýšila ve čtvrtek tlak na premiéra Arsenije Jaceňuka. S jeho stávajícím kabinetem nemíní spolupracovat, důvěřuje jen osmi ministrům. Jaceňuk má do tří týdnů sestavit novou vládu, nebo odstoupit, jinak ho bude čekat další hlasování o nedůvěře. Situaci ztížil vládě odchod dalšího koaličního partnera, malé strany Svépomoc.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Arsenij Jaceňuk na zasedání parlamentu

Článek

Šéf parlamentní frakce Bloku Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko poslancům podle Interfaxu-Ukrajina řekl: „Máme tři týdny bez zasedání, během nichž se musí premiér rozhodnout, zda předloží návrh nového kabinetu s novým programem, který získá 226 hlasů, nebo uzná, že to nemůže udělat, a složí funkci. Pokud to neudělá, bude se hlasovat ne o nedůvěře vlády, ale o Jaceňukovi.“

Porošenkova strana nemíní opustit vládní koalici, ale tvrdí, že se stávající vládou nelze spolupracovat. „Nevěřím, že současné složení Jaceňukova kabinetu může řešit úkoly (reformy, boje s korupcí a zajištění územní celistvosti země),“ dodal Lucenko.

Sněmovně předložil seznam osmi ministrů, na jejichž rezignaci jeho frakce netrvá. Jde z velké části o technokraty řídící ekonomická ministerstva včetně klíčové ministryně financí Natalji Jareskové: „Ekonomické ministry považujeme za technokraty, kteří prosazují reformy. K ostatním máme, bohužel, spoustu výhrad.”

Koalice se rozpadá

Vláda premiéra Arsenije Jaceňuka v úterý překvapivě ustála hlasování o nedůvěře, ale z koalice pak odešla strana Otčina Julije Tymošenkové. Ta popřela, že by měla zájem stát se premiérkou, jak spekuluje ukrajinský tisk: „Osobně prohlašuji, že neusiluji o funkci předsedkyně vlády.” [celá zpráva]

Krok Otčiny se ve čtvrtek rozhodla následovat strana Svépomoc, takže je koalice po odchodu dvou stran už jen dvoučlenná a de facto ztratila v parlamentu většinu. Šéf parlamentní frakce Svépomoci Oleh Berezjuk přitom upozornil na podivné úterní hlasování o osudu vlády v parlamentu. Jaceňukův kabinet hlasování ustál, ačkoliv vyslovení nedůvěry doporučil prezident Porošenko, jehož blok je ve sněmovně nejsilnější. Vládu nakonec podržela nejen část zákonodárců od Porošenka, ale navíc se hlasování zdržel Opoziční blok vzniklý na troskách ruské Strany regionů exprezidenta Viktora Janukovyče.

Podle Berezjuka značí spojení části Porošenkovy frakce, Lidové fronty Jaceňuka a zlomku Strany regionů konec dosavadní proevropské koalice.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Foto: Andrew Kravchenko/Pool , Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Premiér Jaceňuk nyní hledá do koalice nové spojence.

Reklama

Výběr článků

Načítám