Hlavní obsah

Rakousko nekompromisně: Přijme jen 80 azylantů za den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko před čtvrteční schůzkou EU, kde se bude jednat především o migraci, avizovalo zpřísnění politiky vůči uprchlíkům. Celkové kvóty, které země přijala na jaře a u nichž hrozilo, že budou brzy naplněny, nahradily přepočítané denní kvóty. Rakousko tak nově přijme za den jen 80 žadatelů o azyl. Zároveň zpřísňuje kontroly na hranicích s Maďarskem, Slovinskem a Itálií, uvedl list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Rakouští vojáci nacvičují ochranu hranice mezi Slovinskem a Rakouskem.

Článek

Bulvárnímu listu Kurier rakouský kancléř Werner Faymann řekl, že proud uprchlíků neskončil. Vlády podle něj budou muset s ohledem na realitu provést potřebná opatření. „My jsme to udělali, protože jsem přesvědčen, že kroky, které jsme zavedli, brzo zavede také Německo,“ prohlásil Faymann.

Jeho kabinet ve středu oznámil, že země stanoví nové limity. Denně bude přijímat jen 80 žádostí o azyl. Ostatní žadatelé by měli pokračovat do sousedních států.

Zemí bude moci projít jen 3200 migrantů za den, dodala ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová.

Už v lednu Rakousko stanovilo letošní strop pro migranty na 37 500. Toto číslo by se ale podle odhadů naplnilo už v létě. Proto se zavedly denní kvóty. Loni do Rakouska dorazilo na 90 000 běženců.

Mikl-Leitnerová denní kvóty vehementně hájila s tím, že jsou „nutné pro zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti země“. Ministerstvo vnitra uvedlo, že všechna opatření se zavádějí záhy.

Dvanáct přechodů a ploty

Pro migranty bude určeno dvanáct nových přechodů, kde se podrobí přísnějším kontrolám a kolem nichž se vztyčí ploty. Tři budou na hranici s Itálií, sedm se Slovinskem a dva s Maďarskem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Migranti na slovinsko-rakouském přechodu u vesnice Spielfeld ve Štýrsku

Denní kvóty na maximální počet uprchlíků, kteří mohou do země vstoupit, ale mohou znamenat, že migranti budou hledat jiné cesty včetně té přes Slovensko a Českou republiku. Před tím už varoval český prezident Miloš Zeman.

Riziko je o to větší, že Unie zatím neuvažuje o takzvaném plánu B, který prosazuje visegrádská čtyřka (Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko). [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Podle něj by se vybudovala záložní hranice na bulharském a makedonském pomezí. Pražskou iniciativu smetla německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám