Hlavní obsah

Ruská okupační správa zakázala krymskotatarský medžlis

Aktualizováno

Krymská prokuratura v pondělí postavila mimo zákon sdružení medžlis, neformální parlament krymských Tatarů. Podle prohlášení citovaného ruskou agenturou TASS se tak stalo v souladu se zákonem o boji proti extremismu. Krok následuje po vlně zatýkání představitelů krymskotatarské menšiny, kteří se staví proti ruské okupaci Krymu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Manželka jednoho ze zadržených krymskotatarských aktivistů Aliho Asanova s dětmi

Článek

Rozhodnutí o zákazu medžlisu předala v pondělí krymská prokurátorka Natalja Poklonská místopředsedovi medžlisu Narimanu Dželjalovovi, uvedl TASS. Zatímco na Ukrajině medžlis legálně působil a jeho představitelé dodnes zasedají v kyjevském parlamentu, ruské zákony jeho existenci neuznávají a po okupaci působil na Krymu fakticky ilegálně.

Koncem minulého týdne bylo při raziích na Krymu zadrženo 12 krymských Tatarů ve městech Jalta a Alušta. Osm z nich mohlo po výslechu odejít, ale čtyři zbylí zůstali ve vazbě, mezi nimi i obhájce lidských práv Emir Usejn Kuku. Razie podle tatarských zdrojů pokračovaly i o víkendu. Policie údajně zásah odůvodnila potřebou boje s terorismem.

Krymští Tataři, kterých je čtvrt miliónu na poloostrově se zhruba 2,3 miliónu obyvatel, Ukrajině zachovávali věrnost. Před předloňským přičleněním k Rusku opakovaně vyjadřovali obavy o svůj osud s odkazem na historické zkušenosti. Ještě za druhé světové války je sovětský vůdce Josif Stalin nechal kvůli obviněním z kolaborace deportovat především do středoasijských sovětských republik, legálně se mohli vrátit na Krym až po několika desetiletích.

Tataři údajně proti svému exilu protestují

Vedoucí představitelé medžlisu Mustafa Džemilev, Refat Čubarov a Lenur Isljamov žijí na Ukrajině a z rozhodnutí ruských úřadů nesmějí na území anektovaného Krymu vstoupit. Koncem loňského roku se angažovali při organizování dopravní blokády obsazeného Krymu a pohrozili i blokádou Kerčského průlivu, přes který vede fakticky jediná zásobovací a dopravní trasa mezi Krymem a ruskou pevninou.

Poklonská v pondělí v prohlášení k zákazu medžlisu přiznala, že krok je v přímé souvislosti s krymskotatarskou blokádou. K rozhodnutí okupační justice prý přispěly i žádosti krymských Tatarů žijících na ostrově, kteří údajně proti aktivitám tatarského exilu protestují.

Moskva koncem loňského roku zorganizovala na Krymu proruské sdružení Tatarů nazvané Krym, které má být protiváhou medžlisu. Do jeho čela postavila vicepremiéra okupační krymské vlády Ruslana Balbeka, který označil Džemileva a Čubarova za "parazity, kteří zneužívají vlastenecké city Tatarů k ničení vlastní země".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám