Hlavní obsah

Rusko destabilizuje Evropu, tvrdí šéf NATO

– Mnichov • Aktualizováno

Rusko ohrožuje bezpečnost Evropy a destabilizuje kontinent. Řekl to v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově šéf Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg. Aliance podle něj na tuto situaci musí reagovat posílením obrany.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Článek

Zdůraznil, že NATO o konfrontaci s Ruskem nestojí a je potřeba s Moskvou jednat.

„Rusko nyní destabilizuje evropský pořádek. NATO nehledá konfrontaci a nechce novou světovou válku, naše odpověď přesto musí být jasná a tvrdá," řekl Stoltenberg.

„NATO nyní prochází největším posílením za desítky let, abychom vyslali jasný signál a odstrašili jakoukoli hrozbu. Ne abychom vyvolali válku, ale abychom jí zabránili," uvedl.

Aliance chystá do budoucna víc cvičení ve svých východních členských zemích.

„Nesdílím ale obavy, že jdeme vstříc konfrontaci s Ruskem," řekl generální tajemník. Podle něj je třeba, aby spolu NATO a Rusko nepřestaly mluvit a navzájem se informovaly o vojenských cvičeních.

Medvěděv: Hrozí další studená válka

Ruský premiér Dmitrij Medveděv následně vyjádřil obavy, že hrozí nová studená válka. NATO prý záměrně poškozuje vztahy s Moskvou. "Politika NATO směrem k Rusku zůstává nepřátelská a neprůhledná. Zdá se, že jsme sklouzli k nové studené válce," řekl ruský premiér.

Podle něj se navíc aliance myšlenkově stále pohybuje hluboko v minulosti, když se obává, že by Rusko mohlo rozpoutat jaderný konflikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám