Hlavní obsah

Řecký tábor Kara Tepe je přestupní stanicí pro uprchlíky, obsazenost určuje počasí

Právo, Michal Mocek (Lesbos)
Atény

Slunečníky jsou staženy, pojízdné prodejničky podél prašné cesty mají zavřeno. Jen u vstupu do tábora Kara Tepe na řeckém ostrově Lesbosu čeká pár lidí z místního personálu a z pomocných organizací.

Foto: Michal Mocek, Právo

Tábor Kara Tepe na Lesbu byl v posledních dnech téměř opuštěný.

Článek

V provizorním sídlišti pro 1250 osob je prý teď jen jeden uprchlík. V posledních dnech bylo špatné počasí, tak se na moře odvážil jen málokdo. A kdo dorazil, je ještě v Morii, jak se jmenuje tábor, kde funguje tzv. hotspot. Tam mají za úkol provádět registraci a první kontrolu příchozích.

Stavros Mirogiannis, hlavní manažér Kara Tepe, vítá české novináře místní mantrou: „Jsme připraveni poskytnout uprchlíkům pohostinnost. Potřebujeme ale pomoc.“

O kousek dál postává mladík v černém a s bronzovým řetízkem u pasu. Představuje se nejdříve jako Syřan Dani, ale pak  i plným jménem jako Muhammad Ghasan Mahrúz z Damašku.

Tvrdí, že za desetikilometrovou cestu z Turecka na Lesbos dal jen 125 dolarů, což je pouhá osmina sumy, která se obvykle platí. Dodatečně vysvětluje, že to byla jen záloha. Znal prý lidi, kteří znali pašeráky. Ti se proto spokojili jen s částí poplatku a se slibem, že pak ještě doplatí.

I tak ale cesta stála Mahrúze méně než obvykle, protože řídil auto, v němž s dalšími uprchlíky dojel od hranic Sýrie na západní pobřeží Turecka. Kdyby byl chycen, byl by stíhán jako pašerák lidí on.

Rád by šel do SRN „dělat hudbu“

Dostal se i na odjezdovou pláž, kde po něm prý turecký pašerák žádal zbývající peníze. Mahrúz dramaticky říká, že v té chvíli už na nic nečekal a skočil do odjíždějícího člunu. Mafián se prý neodvážil střílet do chumlu lidí, aby ho potrestal za podraz. „Všichni pašeráci mají zbraně,“ tvrdí Muhammad a dodává: „Většinou jsou to Turci a spolupracují s úřady. Pobřežní stráž je tam všude. To opravdu nevidí (pašerácký) člun, který pluje?“

Muhammad teď zůstává na Lesbu, kde prý na požádání vypomáhá jako překladatel. Neříká ale, proč nejede dál – zda nemá dost peněz nebo co. Jen připouští, že i jeho konečným cílem bude asi Německo. „Mám sen dělat tam hudbu,“ říká a pobyt na Lesbu glosuje slovy: „Ještě nejsem v Evropě.“ Černovlasý Muhammad s copem vypadá jako prototyp těch sebevědomých mladíků, kteří od loňska zaplavují břehy Evropy a starají se hlavně o to, kde si dobít iphony. „Je to snad nějaký zločin, mít iphone?“ opáčí nevrle na tuhle poznámku.

Marianu Cahelníkovi, který působí na ostrově pod hlavičkou českého Člověka v tísni, teď asi ubude pořádný kus práce. Dosud pomáhal čistit pláže od záchranných vest a zbytků člunů. To ale pomalu končí. „Evropská agentura Frontex i řecká pobřežní stráž změnily v posledních týdnech přístup a snaží se lidi vylovit už na moři,“ vysvětluje slovenský dobrovolník.

Pro uprchlíky je nový postup úřadů jistě bezpečnější, jak naznačuje i Cahelník. „Čistíme pláže i proto, aby lodi s uprchlíky nejely tam, kde je nejvíce zbytků člunů a záchranných vest. Tam je to právě nejnebezpečnější. Na pobřeží nejsou jen písčité pláže – zejména na severu, kde uprchlíci přistávají, je to i hodně skalnaté. Když jejich člunu selže motor, často jen driftují a rozbíjejí se o skály. Lidé se pak snaží vyskákat a co nejrychleji se dostat na pevninu. Přitom odhazují i záchranné vesty,“ popisuje.

Co se dnes nedá zfalšovat?

Většina běženců přichází podle Kanaďana Andrewa Cussacka s dokumenty. Mnozí, zejména z Afghánistánu, ale nemají nic. Naopak podle Cahelníka mají uprchlíci běžně aspoň doklad UNHCR (úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) o tom, že jsou skutečně uprchlíky.

Na dotaz, co se snáz falšuje, zda pas nebo takové potvrzení, opáčí: „Ten papír má také nějaké ochranné prvky – a co se dneska nedá zfalšovat?“ I on ale připouští, že na Lesbos přicházejí také lidé, kteří nemohou nijak dokázat, že jsou skuteční uprchlíci. Pokud ztroskotají už na řeckých úřednících, zdržují se prý v neoficiálním táboře u Morie. „Když si koupí lístek na trajekt, tak se odsud také dostanou,“ dodává Slovák. Kanaďan naopak prohlašuje, že do lodní linky na pevninu se dostanou pouze lidé s doklady.

Oba však ujišťují, že ekonomičtí uprchlíci jsou na Lesbosu bezvýznamný problém. „Je to mizivé procento, méně než deset procent,“ prohlašuje Cahelník. Upozornění, že už i unijní politici varují, že počet ekonomických migrantů mezi běženci stoupá a činí desítky procent, pak odbývá slovy, že politici používají čísla, jak se jim to právě hodí. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ale zdůraznil obrovský rozdíl v počtu ekonomických imigrantů, které odhalili Řekové a Makedonci. „Čísla z Makedonie jsou daleko dramatičtější, než jaká vykazuje systém tady,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám