Hlavní obsah

Zaorálek na ostrově Lesbos: Uvidíme, zda zdejší hotspot bude fungovat

Právo, Michal Mocek (Atény, Lesbos)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Lesbos

Jednu z prvních zahraničních návštěv registračního centra pro uprchlíky (hotspotu) uskutečnil ve čtvrtek na řeckém ostrově Lesbos český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Pobytem v Řecku uzavřel svou třídenní cestu po státech těžce zasažených návalem uprchlíků.

Foto: Anna Francová, ČTK

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek během své cesty navštívil řecké i turecké pobřeží. Na snímku hovoří s novináři na pláži v turecké turistické oblasti Çeşme, odkud nelegálně odplouvají nafukovací čluny s uprchlíky k blízkým řeckým ostrovům.

Článek

„Jsme tu svědky počátku budování hotspotu. Kostra je hotová, systém se rýsuje, ale jde o to, aby se ukázal funkční i ve chvíli, kdy přijde velká vlna uprchlíků,“ prohlásil Zaorálek po návštěvě centra Moria, řeckou stranou označovaného za první skutečně fungující hotspot.

Atény slibují, že do března či dokonce už do příštího týdne uvedou do chodu ještě další čtyři.

„Skoncovat s množstvím podvodů a padělků“

Zaorálek uvedl, že lesboský hotspot má k dispozici zařízení potřebná pro registraci a kontrolu uprchlíků. Ihned ale připomněl: „Není pro nás jednoduché ověřovat si čísla a to, do jaké míry funguje systém bezvadně.“

Novinky.cz navštívily tábor Moria loni v listopadu. Čtěte zde:
EU mluví o uprchlících, ale na Lesbu po ní není ani stopa. Vše oddřou dobrovolníci

Poukázal na rozdíly mezi tím, co o uprchlících říkají Atény a co uvádí Makedonie, do níž míří uprchlíci z Lesbosu i dalších částí Řecka při své cestě dál do Evropy. „Čísla z Makedonie jsou daleko dramatičtější, než jaká vykazuje systém tady.“ I v Makedonii se totiž uprchlíci opět kontrolují, aspoň zběžně.

Po setkání s řeckým ministrem zahraničí Nikosem Kotziasem v Aténách Zaorálek k dokumentům uprchlíků řekl, že tam je „množství podvodů a padělků. To je nutné zásadním způsobem změnit. Není možné využívat toho, že je to velký nápor, v jehož rámci se do Evropy dostane kdokoli. Evropa musí být schopna uchránit svůj prostor a ukazuje se, že když to nefunguje, je to dost nebezpečná hra. My ji musíme ukončit. To je také něco, co si na této cestě ověřujeme.“

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Běženci čekají ve frontě na registraci v táboře Moria. Během několikahodinové návštěvy Novinek mezi nimi nedošlo k žádným konfliktům, a to i přes to, že se během té doby fronta sotva pohnula.

Kotziasovi předal dopis o české pomoci za 10 miliónů korun na nákup strojů ke snímání otisků prstů.

„Česká podpora je podporou ochrany vnější hranice Schengenu, Našim cílem je vytvořit režim, který zabrání opakování situace z roku 2015,“ podtrhl a dodal: „Je třeba dělat vše, aby ti, kdo zneužívají systém nebo které dnes nejsme schopni umístit, zjistili, že nemá cenu se na cestu vydávat.“ Oznámil také brzkou Kotziasovu návštěvu Prahy.

Česko nabízí dvacet míst

Ministr se také snažil Řeky aspoň trochu pochválit: „I tady vidím, že je upřímná snaha se s tím vyrovnat. Výsledek nebudu hodnotit, dokud ho nemám.“

Na Lesbosu pak řekl, že Praha chce vyslat experty, aby posoudili, zda registrační a kontrolní systém na ostrově i jinde v Řecku skutečně funguje, jak má. Oznámil, že ČR nabídla už 5. února dvacet míst pro přemístění uprchlíků z Řecka nebo z Itálie na své území. V rámci dobrovolných nebo většinovým hlasováním vynucených relokací by Česko mělo přijmout několik tisíc uprchlíků.

Ministr ale zdůraznil, že kvóty problém s uprchlíky vyřešit nemohou. Podle něj je třeba vytvořit „systém návratu, který by vracel ekonomické migranty, jež Evropa není schopna absorbovat“.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Policistka kontroluje dokumenty uprchlíků, kteří přicházejí z Řecka do záchytného centra na makedonské straně hranice.

Reklama

Související články

Jak v Turecku vnímají problém s běženci

O politice mluvit nechce – je to prý příliš složité. Přesto však průvodkyně v tureckém Izmiru mluví jazykem politiků o tom, jak je její země vůči uprchlíkům...

Výběr článků

Načítám