Hlavní obsah

USA tlačí na Ukrajinu, má splnit podmínky MMF a obnovit vládní jednotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

K urychlenému obnovení vládní jednoty a dodržení závazků vůči mezinárodním finančním institucím vyzval ve čtvrtek ukrajinské vedení americký viceprezident Joe Biden. V telefonickém rozhovoru s prezidentem Petrem Porošenkem zdůraznil, že Ukrajina musí pokročit v reformách státní správy a v boji s korupcí.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Viceprezident vyzval vládní koalici, aby se co nejrychleji sjednotila a umožnila postup vpřed po cestě reforem v souladu se závazky vůči MMF,” citovala agentura Reuters ze zprávy Bílého domu o rozhovoru obou státníků.

Biden telefonoval do Kyjeva v době vládní krize, která ochromila koaliční kabinet premiéra Arsenije Jaceňuka. Tři politické strany ze čtyř vypověděly premiérovi podporu a prezident údajně už hledá Jaceňukova nástupce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezinárodní měnový fond (MMF), na jehož půjčkách závisí chod ukrajinské ekonomiky, zemi varoval, že může pozastavit svou podporu do doby, než se vládní krize vyřeší.[celá zpráva]

Oba státníci mluvili i o vyostřené situaci na východě země, kde v posledních dnech sílí přestřelky na linii příměří. Biden a Porošenko v této souvislosti zdůraznili nezbytnou potřebu přísného dodržování minských mírových dohod.

Reklama

Výběr článků

Načítám