Hlavní obsah

Německo půjčí Iráku 500 miliónů eur, očekává omezení počtu běženců

– Berlín • Aktualizováno

Německo půjčí Iráku 500 miliónů eur (13,5 miliardy Kč). Peníze by měly pomoci stabilizovat zemi a díky tomu i omezit počet Iráčanů, kteří prchají do Evropy. Po jednání s iráckým premiérem Hajdarem Abádím to ve čtvrtek v Berlíně řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s iráckým premiérem Hajdarem Abádím

Článek

„Irák potřebuje hospodářský rozvoj, projekty na zlepšení infrastruktury především v těch městech, která bylo možné osvobodit od Islámského státu (IS). Proto jsme dnes z německé strany poskytli Iráku půjčku ve výši 500 miliónů eur, aby bylo možné infrastrukturu znovu vybudovat a dát tak lidem v Iráku naději na lepší život. Tím zabráníme tomu, aby museli opouštět svou zemi," řekla Merkelová.

Německo se podle kancléřky chce také soustředit na pomoc pro vnitřní uprchlíky v Iráku, kteří museli opustit své domovské regiony. Berlín hodlá zaměřit svou rozvojovou pomoc na budování škol a ubytovacích kapacit v uprchlických táborech na severu Iráku a chce také vytvářet pracovní příležitosti pro lidi v regionu.

Podle Abádího chce Irák umožnit vnitřním uprchlíkům, ale i lidem, kteří odešli do Evropy, perspektivu návratu do domovského regionu. „Chceme omezit vnitřní uprchlictví i útěky do Evropské unie. Žádná země nechce ztratit svou střední třídu, své občany," zdůraznil Abádí.

Německo je v EU hlavním cílem běženců, loni jich tam přišlo 1,1 miliónu a letos v lednu 92 000.
Iráčané v současnosti tvoří asi pětinu všech příchozích, jsou po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou uprchlíků.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám