Hlavní obsah

Posadím migranty do autobusů a pošlu je do Unie, hrozil turecký prezident EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil Evropské unii, že pošle migranty ze své země do Řecka a Bulharska, pokud se EU s Ankarou nedohodne na plánu, jak vyřešit současnou uprchlickou krizi. Ukazují to uniklé dokumenty z jednání mezi tureckým prezidentem a lídry Unie. Erdogan ve čtvrtek tato slova potvrdil.

Foto: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Dříve jsme lidi u bran do Evropy zastavovali, v Edirne jsme zastavovali autobusy s nimi. To se stane jednou dvakrát ,a pak ty brány otevřeme a popřejeme jim šťastnou cestu. To jsem řekl,“ potvrdil Erdogan pravost přepisu jeho dřívějšího rozhovoru s evropskými představiteli.

Průběh listopadového jednání mezi Erdoganem, předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem zachycují dokumenty, které zkraje tohoto týdne zveřejnil řecký zpravodajský portál euro2day.gr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Turecký prezident během schůzky tlačil na lídry EU, aby splnili slib, že Unie dá jeho zemi  tři miliardy eur na řešení situace kolem uprchlíků, kteří jsou v Turecku. Erdogan se snažil přesvědčit Tuska a Junckera, aby Ankara dostala zmíněnou částku na jediný rok místo Unií navrhovaného období dvou let. Také chtěl, aby následující rok EU dala Turecku další tři miliardy eur.

„Kdykoli můžeme otevřít dveře do Řecka a Bulharska a posadit uprchlíky do autobusů,“ prohlásil Erdogan.

Dodal, že pokud je řeč o třech miliardách eur na dva roky, pak není dál o čem jednat. Upozornil přitom, že EU na záchranu Řecka vydala více než 400 miliard eur. Některé z těch peněz měly podle něj být vynaloženy na nárazníkové pásmo v Sýrii, které by problémy vyřešilo. Ankara se opakovaně už několik let snaží prosadit zřízení takového pásma v sousední zemi.

„Zabijete je?”

Juncker následně upozornil, že Turecko hovoří o tom, že vynaložilo osm miliard eur na uprchlíky, a to se vztahuje na období čtyř let. V tu chvíli ho Erdogan přerušil v půlce věty a prohlásil, že to byly peníze jen na uprchlické tábory, ne na zajištění humanitárního přístupu.

Později Erdogan položil evropským představitelům řečnickou otázku: „Tak jak s uprchlíky naložíte, když neuzavřete dohodu? Zabijete je?”

Turecký prezident dále upozornil, že ve hře je zachování schegenu a jde vlastně o celou EU. Juncker kontroval poznámkou, že pokud skončí schengen, padá pro Turecko dohoda s EU o bezvízovém styku. Turecko podle něj drží v rukou klíč k řešení.

Ze Sýrie až statisíce lidí

Během svého čtvrtečního vystoupení na podnikatelském fóru v Ankaře Erdogan varoval před novou fází uprchlické krize v Sýrii. V souvislosti s pokračující ofenzívou syrské armády, podporované ruským letectvem, varoval před další vlnou uprchlíků z oblasti obléhaného Halabu (Aleppa).

„Existuje možnost, že tato nová vlna uprchlíků dosáhne počtu 600 000, pokud budou nálety pokračovat. Na to se připravujeme,“ prohlásil. Dodal, že Ankara chce pomoci, ale více by se měla zasazovat OSN.

Související témata:

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: ČTK/AP

Polský premiér Donald Tusk

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

V Turecku je v současnosti přes 2,5 miliónu uprchlíků ze Sýrie.

Reklama

Související články

Jak v Turecku vnímají problém s běženci

O politice mluvit nechce – je to prý příliš složité. Přesto však průvodkyně v tureckém Izmiru mluví jazykem politiků o tom, jak je její země vůči uprchlíkům...

Výběr článků

Načítám