Hlavní obsah

V Británii jsou už přes tři milióny muslimů

Právo, Rostislav Matulík (Londýn)

Každý dvacátý obyvatel Spojeného království je muslim, vyplynulo z nejnovějších údajů britského statistického úřadu. Zatímco v roce 1991 žilo v Británii kolem miliónu muslimů, hranice tří miliónů byla překonána teprve nedávno.

Foto: Profimedia.cz

Muslimky před parlamentem v Londýně

Článek

V Anglii a Walesu tak tvoří jejich podíl na populaci 5,4 procenta, ovšem v některých částech Londýna je muslimů téměř polovina – v části Tower Hamlets žije 45,6 procenta muslimů.

A i mimo metropoli se demografické poměry mění. V Blackburnu v Lancasterském hrabství žije 29,1 procenta muslimů, v Sloughu v Berkshiru 26 a v Lutonu v Bedfordském hrabství 25,7 procenta.

Věznice jako místa náboru

„No a? Spousta z nich se považuje za Brity, možná polovina z nich. Jen se rozhlédněte, tady jsou lidé odevšad,“ říká londýnský taxikář.

Jiní ale jeho nevzrušení nesdíleli, pokusy zavést rozhovor se většinou stáčejí na potřebu chránit vlastní kulturu a nechuť k přijímání imigrantů. Ta v Británii roste – podle čerstvého šetření odmítá přistěhovalce 41,2 procenta dotázaných.

Zatímco mladší jsou otevřenější, v generaci nad 65 let je odpor o dost silnější. Znepokojivá je zejména vazba na věznice, v nichž je dnes totiž každý pátý vězeň muslim, a právě během pobytu za mřížemi se nejčastěji radikalizuje.

Norský expert na terorismus Petter Nesser v Dějinách islámského terorismu v Evropě odhalil nepříjemný fakt – váhání s deportacemi tzv. kazatelů nenávisti, tedy radikálních muslimských kleriků, jako byli Abú Qatada či Abú Hamza, mělo katastrofální následky, i když radikálů bylo relativně málo. Někteří imámové byli navíc schopni šířit svá kázání i v izolaci ve věznici Belmarsh, když místo telefonu použili staré měděné potrubí.

Vzestup během 20 let

Podle statistik žije v Británii přes 3,1 miliónu muslimů

Z nich přes 1,5 miliónu se narodilo mimo Británii a přišlo během posledních dvaceti let

Drtivá většina – 1,48 miliónu – pochází ze zemí mimo EU

Británie je s 64,1 miliónu obyvatel 22. nejlidnatější zemí světa

Ve Francii (66 mil. obyvatel) je muslimů pět až šest miliónů

Německo (84 mil. obyvatel) vykazuje zatím čtyři milióny muslimů

Itálie přes jeden milión

Albánie a Kosovo (částečně uznané) jsou jediné státy v Evropě s muslimskou většinou

V EU žije na 16 miliónů muslimů

Zdroj: Wikipedia

„Rostoucí počet muslimů je znepokojivý sám o sobě, ale co teprve, když si uvědomíme, jak efektivně a s minimálními náklady dovedou radikálové uskutečňovat své záměry. Francouzská tajná služba nevymyslela termín Londonistán pro nic za nic,“ shrnul list The Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám