Hlavní obsah

V Bulharsku umrzly dvě běženkyně, patnáct uprchlíků je v nemocnici

Sofia

Zhruba třicetiletá žena a asi čtrnáctiletá dívka umrzly o víkendu v Bulharsku, když se se skupinou migrantů pokoušely dostat do západní Evropy. Patnáct dalších uprchlíků skončilo s podchlazením v nemocnici, uvedl v pondělí zpravodajský server BalkanInsight. Už před dvěma týdny byli podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) objeveni dva umrzlí běženci na severozápadě Bulharska.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Uprchlíci se zahřívají u ohně v táboře na řeckém ostrově Lesbos. Ilustrační snímek

Článek

Dvě nyní zemřelé migrantky patřily ke skupině 19 lidí, včetně 11 dětí, kterou v sobotu večer zachránila bulharská pohraniční hlídka u obce Malko Tarnovo v pohoří Strandža na jihu země nedaleko hranic s Tureckem.

V oblasti leží asi 50 centimetrů sněhu. Uprchlíci byli mokří poté, co se do Bulharska dostali z Turecka po překročení řeky Delijska.

"Zachránění migranti se identifikovali jako občané Iráku. Neměli ale u sebe žádné dokumenty, takže jejich státní příslušnost bude dál prověřována po jejich propuštění z nemocnice," uvedla mluvčí bulharské pohraniční policie Lora Lubenovová.

Dva jsou v kómatu

Přeživší, 11 dětí a čtyři dospělí, jsou ošetřováni v nemocnici v Burgasu. Dva dospělí - 35letý muž a přibližně čtyřicetiletá žena - byli přivezeni do nemocnice v kómatu, nyní je ale podle lékařů jejich stav stabilní. Kde jsou zbylí dva členové skupiny, policie neupřesnila.

Dva zmrzlé migranty našli bulharští pohraničníci už 20. a 23. ledna na severozápadě země u hranic se Srbskem.

Bulharsko je alternativní trasou uprchlíků mířících z Blízkého východu, Asie a Afriky přes Balkán do bohatších zemí Evropské unie. Hlavní trasa vede přes Řecko, Makedonii, Chorvatsko a Slovinsko do Rakouska a Německa.

V Bulharsku bylo loni zaregistrováno na 30 000 migrantů pocházejících převážně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Drtivá většina z nich pokračovala dál do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám