Hlavní obsah

Francie kvůli viru zika zpřísnila podmínky dárcovství krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo, že obyvatelé, kteří navštívili země zasažené virem zika, nebudou moci téměř měsíc po návratu darovat krev. Ke stejnému rozhodnutí dospěly i Kanada a Velká Británie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Snažíme se tak ověřovat, že darovaná krev není nakažená virem zika,“ uvedla ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová v rozhlasové stanici Europe 1. Dodala, že není důvod k vážným obavám, protože ve Francii se virus zika zatím neobjevil.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila odkládat odběry krve u cestujících, kteří se vracejí ze zemí, kde je virus zika rozšířen. Francie, stejně jako další země, se tímto doporučením začala řídit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc má ale ve většině případů mírný průběh. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť se nákaza spojuje s mikrocefalií – onemocněním způsobujícím nedostatečný vývoj mozku a většinou i celé hlavy.

Nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Podle nejnovějších údajů WHO se zatím rozšířila do 33 zemí. K nim patří hlavně latinskoamerické země, ale také Kapverdy a několik ostrovních států v Tichomoří. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Na její vývoj apelují brazilská i kolumbijská vláda a prezident USA Barack Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám