Hlavní obsah

Mrtví lyžaři z Tyrolska jsou Češi, potvrdilo ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Innsbruck
Aktualizováno

Lyžaři, kteří zahynuli pod lavinou v rakouském Tyrolsku, byli skutečně Češi. V neděli ráno to potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová s odvoláním na české diplomaty, kterým informaci poskytla rakouská policie. Jde o největší tragédii českých lyžařů v zahraničí za několik posledních let.

Foto: ZOOM.TIROL, ČTK/AP

Záchranáři vyprošťují lyžaře, které v sobotu zavalila lavina.

Článek

Během soboty ještě nebylo stoprocentně jisté, zda lyžaři jsou Češi, až v neděli ráno to bylo definitivně potvrzeno. [celá zpráva]

Při pádu laviny u Wattenbergu bylo zasypáno celkem 17 lyžařů z České republiky, pět z nich neštěstí nepřežilo. Tři zranění skialpinisté už byli propuštěni z nemocnice, dodala Valentová.

Foto: ZOOM.TIROL, ČTK/AP

Záchranné práce po pádu laviny v Tyrolsku

Na místo neštěstí vyrazil z Vídně konzul, který bude situaci řešit společně s českým honorárním konzulátem v tyrolském městě Wattens. Českým lyžařům, případně jejich příbuzným nebo pozůstalým, bude pomáhat v komunikaci s úřady, tlumočením a dalšími záležitostmi.

Konzul Daniel Žára v neděli před odjezdem do Wattensu řekl, že rakouská strana zatím oběti neštěstí neidentifikovala, tyto údaje budou k dispozici ale ještě během neděle. Zranění, kteří byli ambulantně ošetřeni, zamíří domů, případně se o ně postarají jejich rodiny.

Část skialpinistů, které v Tyrolsku zasypala lavina, patřila k výpravě předního freeridera Robina Kalety.

Zvýšené lavinové nebezpečí

V oblasti panuje zvýšené lavinové nebezpečí, o kterém byli Češi podle místního hoteliéra osobně i informací na chatové nástěnce informováni. Podobnou informaci zveřejnila i rakouská stanice ORF. "Celkově byla naprosto nebezpečná situace, kterou Češi, bohužel ignorovali," uvedl reportér ORF.

Žára nemá informace, zda se skupina českých lyžařů v kritické době pohybovala v zóně vysokého lavinového nebezpečí. "To je věcí policie, vše je ve stádiu vyšetřování, bližší informace nám zatím neposkytli," uvedl český konzul.

Lavina byla podle ORF široká dva kilometry a vysoká pět metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám