Hlavní obsah

Němci zadrželi džihádisty, kteří v Berlíně chystali teroristické útoky

Berlín
Aktualizováno

Německá policie ve čtvrtek ráno během rozsáhlé razie v několika spolkových zemích zadržela dva islámské radikály, kteří měli plánovat atentáty v hlavním městě. Po šesti dalších islamistech zatím stále pátrá. Přinejmenším jeden ze zadržených je napojen na teroristickou organizaci Islámský stát. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Reuters

Němečtí policisté zadrželi podezřelé z napojení na IS

Článek

„Zadržení plánovali závažné trestné činy ohrožující stát,“ informoval bez dalších podrobností berlínský státní zástupce Martin Steltner.

Deník Bild napsal, že teroristé měli v úmyslu zaútočit na Alexandrově náměstí, to však Steltner popřel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Porýní mezitím začal karneval, kterého se účastní tisíce místních i turistů, což představuje významné bezpečnostní riziko. Úřady spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko ale tvrdí, že nemají žádné informace o tom, že by se na jejich území nějaké útoky chystaly.

Po dalších se pátrá

Několik nebezpečných osob je nicméně zřejmě stále na útěku. Spolkové bezpečnostní složky pátrají nejméně po čtyřech Alžířanech a dvou lidech, jejichž národnost není známa. Stovky policistů po nich ve čtvrtek pátraly v Berlíně, dolnosaské metropoli Hannoveru a v uprchlickém zařízení v Attendornu v již zmíněné spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, asi 50 kilometrů východně od Kolína nad Rýnem.

V hlavním městě podle televizní stanice n-tv prohledali čtyři byty a dva podniky. V bytech byly zabaveny mobilní telefony, počítače, a paměťová média.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

V Německu podle nedávného prohlášení šéfa německé kontrarozvědky BfV v současné době žije zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám