Hlavní obsah

Jsme čím dál víc nenáviděni, stěžují si muslimové v Německu

Berlín

Demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) vyvolávají mezi německými muslimy obavy, protože přispívají k radikalizaci společnosti, řekl ve středu předseda německé Ústřední rady muslimů Aiman Mazyek. Podle něj kvůli nim přibývají útoky na mešity i nesnášenlivé vystupování některých lidí vůči muslimům.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Hnutí Pegida má nejsilnější podporu v Drážďanech.

Článek

„V posledních letech nenávist vůči muslimům v Německu zesílila. I mezi členy své rodiny cítím, že mají strach z toho, co by se jim mohlo stát. K našim obavám navíc přispívá jakási podprahová diskriminace, se kterou se setkávají třeba ženy při pracovních pohovorech. Když zaměstnavatel vidí, že má žena na hlavě šátek, většinou se ji hned snaží odmítnout," uvedl předseda Ústřední rady muslimů.

Ohradil se také proti tomu, že stoupenci Pegidy označují všechny muslimy za teroristy a po silvestrovském incidentu v Kolíně nad Rýnem a dalších městech i za sexuální násilníky. „Jistě, mnozí útočníci v Kolíně byli muslimové, zločinci pochopitelně jsou i mezi muslimy. Ale je nepřípustné říkat, že všichni muslimové jsou zločinci," řekl.

Sobotní demonstrace

Znepokojuje ho akce naplánovaná na sobotu do Drážďan. „Akce toho druhu, kterou se Pegida chystá uspořádat v sobotu, přirozeně vnímáme jako hrozbu," řekl Mazyek v souvislosti s koordinovanými demonstracemi, které by se kromě Drážďan měly konat také v dalších německých a evropských městech včetně Prahy.

„V Drážďanech jsem už v minulosti během jedné z akcí Pegidy byl a zažil jsem, jak ti lidé šíří atmosféru strachu," dodal Mayzek. „Extremisté šíří především na sociálních sítích hysterii a snaží se pomluvami štvát veřejnost proti muslimům. To pak vede k takovým incidentům, jako byl úterní žhářský útok na mešitu v Sársku. Tento útok nebyl první a obávám se, že nebyl ani poslední."

Podle něj napadá mešity stejný typ lidí, kteří loni útočili na ubytovny pro běžence, a klidně si najdou i jiný cí. „Nyní tito lidé využívají nálad proti muslimům, proti běžencům. Ale nepochybuji o tom, že kdyby se jim to hodilo, úplně stejně by štvali proti Židům."

Podle Mazyeka by společnost měla odsuzovat útoky na muslimy stejným způsobem, jako odsuzuje napadání Židů nebo Romů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mazyek rovněž vyjádřil přesvědčení, že němečtí muslimové by mohli sehrát významnou roli při integraci běženců do společnosti, neboť většina příchozích rovněž vyznává islám. "Cítím to tak, že jako němečtí muslimové máme vlastně povinnost stavět mosty. Vysvětlovat běžencům, jaká zde platí pravidla a jak německá společnost funguje."

Reklama

Výběr článků

Načítám