Hlavní obsah

V Německu se v lednu zaregistrovalo třikrát více uprchlíků než vloni

Berlín

V lednu se v Německu zaregistrovalo 92 tisíc běženců. Je to zhruba třikrát více než v prvním měsíci roku 2015, oznámil v úterý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Nejvíce běženců podle úřadu pochází ze Sýrie.

Foto: Halit Onur Sandal, ČTK/AP

V lednu se v Německu zaregistrovalo třikrát více běženců než před rokem.

Článek

Německá policie zadržela a zaregistrovala při přechodu hranic zhruba 65 tisíc uprchlíků. V registračním systému EASY je však zaznamenáno o 27 tisíc osob více. Podle BAMF je možné rozdíl vysvětlit dvěma způsoby - buď se běženci při vstupu do země vyhnuli policejní kontrole, nebo přišli do Německa už před koncem loňského roku a jejich registrace se do systému dostala se zpožděním.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére v uplynulých týdnech ujišťoval, že se policistům daří kontrolovat téměř všechny osoby, které do Německa přicházejí.

V lednu Syřané tvořili 40 procent všech příchozích, zhruba pětina běženců pochází z Iráku a stejné množství z Afghánistánu.

Počet příchozích se proti loňskému podzimu výrazně snížil, němečtí politici však upozorňují, že je stále příliš vysoký. Loni v lednu přišlo do Německa 32 tisíc žadatelů o azyl a za celý rok jejich počet dosáhl 1,1 miliónu, což je nejvíce v poválečné historii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám