Hlavní obsah

Francouzi zadrželi džihádisty, kteří plánovali útoky na swingers kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyon
Aktualizováno

Francouzské bezpečnostní složky zadržely v Lyonu šest lidí podezřelých z terorismu, kteří chtěli odjet do Sýrie. Pokud by jejich záměr s cestou do této blízkovýchodní země nevyšel, měli dva z podezřelých připravený plán B - zaútočit na swingers kluby ve Francii. Dvojice už sháněla zbraně. Informovala o tom televize BFMTV.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzští policisté

Článek

Šestice, v níž figuruje i jedna žena, už měla koupené jízdenky na autobus. Přestupovat chtěla v Bulharsku a Istanbulu, doplnila francouzská televize s odkazem na své zdroje z bezpečnostních složek.

Odjet z Lyonu chtěli podezřelí příští týden.

„Zpravodajské služby naznačily, že byl připravován útok na francouzském území proti swingers klubům,“ citoval server Metro nejmenovaný zdroj.

Podobných privátních klubů, kde se návštěvníci oddávají sexu, je ve Francii podle tamních médií kolem pěti set. Většina jich je ale v Paříži.

Pět ze zadržených už dřív bylo kvůli extremistickým postojům v hledáčku francouzských úřadů. Někteří z nich už měli záznamy v trestním rejstříku kvůli menším porušením zákona. Žádný z nich ale v minulosti nebyl odsouzen v souvislosti s terorismem.

Část zadržených jsou konvertité k islámu narození v Evropě, dva z nich přestoupili na islám ve vězení.

To, zda už měli vyhlédnuté konkrétní kluby, na něž by v případě neúspěchu cesty do Sýrie zaútočili, vyšetřovatelé nezveřejnili.

Ve Francii platí zvýšená bezpečnostní opatření po teroristických útocích z loňského listopadu. Atentátníci při nich v Paříži zabili 130 lidí.

Některé z útoků mířily i na symboly liberální západní kultury, jako byl koncert metalové skupiny v klubu Bataclan, fotbalový stadión nebo bary a restaurace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám