Hlavní obsah

Nepřítel Putina v hledáčku „odstřelovače” Kadyrova

Groznyj

Video s ruským opozičním politikem a bývalým premiérem Michailem Kasjanovem v zaměřovači pušky zveřejnil na Instagramu čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Kritici ruského prezidenta Vladimira Putina podle Kadyrova pracují pro Západ. Kasjanov uvedl, že snímek chápe jako výhrůžku smrtí a bude žádat, aby se jím zabývala policie.

Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov v zaměřovači pušky na videu čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova

Článek

Kasjanov podle Kadyrova shání peníze pro opozici ve Štrasburku, kde zasedá Evropský parlament.

K videu na svém účtu, který má více než 1,5 miliónu příznivců, 39letý čečenský vůdce připsal: „Kdo nepochopil, ten pochopí“. Tak se jmenuje akční film, který má jít brzy do kin a v němž Kadyrov ztvárnil neohroženého bojovníka. Na upoutávkách k filmu běží sám pustou stepí, obklopen terénními vozy střílí z kulometu a vystupuje z moře po ztroskotání lodě.

Kadyrov hovoří o kriticích Kremlu jako o nepřátelích lidu a zrádcích a loni v březnu na Instagramu obhajoval jednoho z Čečenců obviněných z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Na druhý den ho Putin vyznamenal Řádem cti. Kadyrov pak napsal, že by za Putina položil život. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Ramzan Kadyrov na snímku z loňského prosince

Kasjanov ve světle Kadyrových výroků po smrti Němcova video na Kadyrově účtu jako bonmot nebere. „Považujeme toto video za výzvu k vraždě," řekl Kasjanovův právník Kara-Murza a dodal, že Rusko je prostředím beztrestnosti.

Stanice BBC ke Kadyrovovi uvedla, že je otázkou, zda hraje roli prostředníka Kremlu při odstrašování kritiků, anebo se vymyká a jedná hrubě na vlastní pěst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám