Hlavní obsah

Do prešovské nemocnice povolali vojenské zdravotníky, sestry daly výpověď

– Bratislava

Do prešovské nemocnice, kde podalo výpovědi 305 zdravotních sester, což je téměř polovina jejich celkového počtu, byli povoláni vojenští zdravotníci. Potvrdilo to v pátek slovenské ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčího Petera Bubly se tak stalo na žádost samotné nemocnice. Důvodem hromadného podání výpovědí jsou především nízké platy sester.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Toto rozhodnutí (poslat do nemocnice vojenské zdravotníky - pozn. red.) je důkazem toho, že ministerstvo zdravotnictví doposud riskovalo zhoršení zdravotního stavu pacientů, když tvrdilo, že péče o pacienty není ohrožena a v krátkém čase dokáže nahradit kvalifikovaný zdravotnický personál,“ uvedla šéfka odborového sdružení zdravotních sester a porodních asistentek Monika Kavecká.

Ministerstvo nadále trvá na tom, že se nejedná o krizový stav. „V žádném případě nejde o krizový stav. Nemocnice v Prešově požádala armádu o výpomoc, aby v případě potřeby mohla zabezpečit zdravotní péči,“ uvedl Bubla.

Vraťte se, žádá Fico

Slovenský premiér Robert Fico v pátek vybídl zdravotní sestry, aby stáhly hromadné výpovědi, které podaly s cílem prosadit například lepší ohodnocení své práce. Splnění jejich požadavků ale neslíbil.

"Uvítal bych, kdyby se zdravotní sestry vrátily k pacientům. V rámci sociálního dialogu se může nová vláda bavit o dalším zvýšení (platů zdravotníků)," řekl Fico po schůzce se zástupkyněmi sester. Dodal, že i v případě odchodu sester bude slovenské zdravotnictví fungovat v normálním režimu.

V pondělí nepřijde 600 sester

Odbory na to reagovaly oznámením, že v celkem asi 600 nespokojených sester v pondělí po vypršení výpovědní lhůty nenastoupí do nemocnic. Zároveň ale sdělily, že jsou ohledně svých návrhů připraveny ke kompromisu.

Ve slovenských nemocnicích pracuje asi 13 tisíc zdravotních sester. Podle odborů odchod zhruba 600 z nich na začátku února a dalších více než 100 na začátku března způsobí, že nemocnice nebudou s to zajistit odpovídající péči o pacienty.

Nasazení vojenských zdravotníků připomíná situaci z roku 2011, kdy zajistit alespoň akutní zdravotní péči nemocnicím na Slovensku pomáhali čeští armádní lékaři. Stalo se tak poté, co slovenští lékaři hromadnými výpověďmi paralyzovali provoz zdravotnických zařízení.

Spor mezi vládou a zdravotními sestrami propukl loni, když parlament ovládaný Ficovou stranou Směr-sociální demokracie schválil nový zákon o odměňování zdravotníků. Podle zdravotních sester vláda nezohlednila jejich požadavky, aby zákon například upravoval platy všech zdravotnických profesí kromě lékařů a aby sestrám stoupaly platy v závislosti na délce praxe.

Platy zdravotních sester v nestátních zařízeních, tedy menších regionálních nemocnicích, zaostávají za průměrnou mzdou, která na Slovensku činí 859 eur (23 200 Kč). Naopak sestry ve velkých nemocnicích na Slovensku vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur (27 tisíc) měsíčně. Prešov je co do počtu obyvatel třetí největší město v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám