Hlavní obsah

Britská armáda musí vyměnit motory všech raketových lodí Type 45

– Londýn

Britské válečné námořnictvo musí vyměnit kvůli poruchovosti motory u všech šesti nejmodernějších raketových torpédoborců Type 45. Oprava lodí, z nichž každá stála asi miliardu liber (35,6 miliardy Kč), vyjde na desítky miliónů liber (stamilióny Kč). Informovala o tom v pátek stanice BBC s odvoláním na ministerstvo obrany a komentáře. Zpráva vyvolala také obavy o bojeschopnost královského námořnictva.

Foto: Profimedia.cz

Britský raketový torpédoborec Type 45 HMS Duncan

Článek

Bývalý hlavní velitel královského námořnictva Alan West řekl, že o znepokojujících problémech u největších a nejsilnějších bojových britských torpédoborců muselo ministerstvo vědět již dva tři roky. Kvůli udržení nezbytné bojeschopnosti vojenského námořnictva Británie je podle něj nutné problémy s motory rychle vyřešit.

Ministerstvo obrany zaregistrovalo poruchy na motorových systémech v posledních letech u nejméně tří ze šesti plavidel třídy Daring, známé jako Type 45. Úřad rozsah problému dosud bagatelizoval, ale nyní podle BBC připustil, že je to vážné, a mohlo by to dokonce v boji znamenat pohromu pro loď a její posádku. Problematické lodě tvoří téměř třetinu bitevních plavidel královského námořnictva, nepočítaje ponorky.

Admirál West, který byl také státním tajemníkem pro bezpečnost a boj s terorismem, pokládá situaci za "velmi znepokojivou". "Prodlení při odstraňování problému povede k velkému napětí v královském námořnictvu, které již nyní je s to plnit jen některé z úkolů, které bychom ve světě měli dělat," řekl důstojník BBC k poruchovosti raketových torpédoborců určených pro protivzdušnou obranu flotily i pozemních sil vůči letounům i řízeným střelám.

Reklama

Výběr článků

Načítám