Hlavní obsah

Dívejte se raději jinam. V německém Kielu měli policisté nařízeno neřešit krádeže migrantů

V městě Kiel na severu Německa existovala od října loňského roku dohoda mezi policií a státními zástupci, aby se některé delikty, například kapesní krádeže či poškozování cizích věcí, které mají na svědomí migranti, raději přehlížely. Uprchlíky totiž podle státního zastupitelství nešlo potrestat, protože je nemohli identifikovat.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Migrace směrem do Německa pokračuje i během zimy.

Článek

Mnozí u sebe neměli žádné doklady, u dalších byly zase falešné. Procedury spojené s jejich identifikací a vyšetřování těchto drobnějších deliktů by byly podle vedení policie i státního zastupitelství zdlouhavé, ubíraly by pracovní síly a současně by byly drahé.

Policejní ředitel Thomas Bauchrowitz tvrdí, že se jednalo pouze o případy drobných krádeží v obchodech, například balíčku sušenek či čepice, a škoda nepřesáhla výši 10 eur. Rozhodně se tímto způsobem podle vedení policie neřešily případy ublížení na zdraví nebo loupeže, kde škoda byla podstatně vyšší. „Tvrdit, že jsme přehlíželi kriminalitu uprchlíků, je nepodložené a nesprávné,“ prohlásil Bauchrowitz.

Jenže policie neřešila ani krádeže drahého alkoholu či parfémů, u nichž bylo jasné, že je pachatelé budou dál prodávat.

„Je to rezignace na právní stát,“ prohlásil Karl-Hermann Rehr z policejních odborů v Kielu. Jedním dechem ale dodává: „Běženci nás prostě převálcovali.“

„Vzdát se možnosti vyšetřit tyto delikty je bránění spravedlnosti. Ministr vnitra, který to umožňuje, by měl ve svém úřadě okamžitě skončit,“ rozčiluje se šéf poslanecké frakce FDP Wolfgang Kubicki.

Reklama

Výběr článků

Načítám