Hlavní obsah

Cameron dá Unii poslední šanci, sejde se s Junckerem

– Londýn

Britský premiér David Cameron se naposledy pokusí přesvědčit předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, aby Brusel vyhověl reformním požadavkům, jimiž ministerský předseda Spojeného království podmiňuje setrvání své země v Evropské unii. Informoval o tom deník The Daily Telegraph. Pokud dohoda nebude, referendum bude vypsáno až v létě, což nahrává odpůrcům setrvání v EU.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský premiér David Cameron (vpravo) s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem

Článek

Premiér Cameron se ve středu narychlo vrátil ze skandinávského turné a v pátek by se měl s Junckerem osobně sejít.

Tři podmínky

Server deníku The Daily Telegraph s odkazem na svoje zdroje napsal, že dá britský ministerský předseda šéfovi Evropské komise poslední šanci. Pokud se prý s Junckerem nedohodne, bude referendum o vystoupení země z Unie až v létě, což by mohlo vzhledem k předpokládanému zintenzivnění migrační vlny nahrávat do karet odchodu Británie z EU.

Podmínky, jaké si Londýn klade, zveřejněny nebyly. Zdroje zmiňovaného britského deníku ale uvádějí, že jsou tři: Britové žádají, aby cizinci neměli nárok na sociální dávky, pokud v Británii neodpracují šest měsíců, za druhé by jim rádi uložili povinnost prokazovat soběstačnost a za třetí požadují zavedení mechanismu nouzového zastavení přijímání uprchlíků pro případ, že budou státní imigrační úřady žadateli o azyl zahlceny.

Zbývají dny

„Pokud se nepodaří najít shodu před únorovým summitem, bude uspořádání referenda ještě před začátkem léta mnohem obtížnější a pokud dohoda nebude ani na březnovém summitu, bude to zcela nemožné,“ nechal se slyšet britský ministr zahraničí Philip Hammond.

Ve skutečnosti je času ještě méně. Unijní instituce by totiž musely smluvenou dohodu stihnout ještě před summitem, přeložit ji do všech jazyků členských zemí a nechat si ji schválit, což rozhodně není záležitost několika dní.

Žádná nabídka prý na stole není

Summa summarum nemají Britové od Bruselu slíbeno vůbec nic, hodnotí The Daily Telegraph. „V současné chvíli nemají Britové nic, žádná nabídka na stole není,“ řekl britskému listu zmiňovaný zdroj.

Související témata:

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Britský premiér David Cameron vystoupil ještě před vyhlášením konečných výsledků.

Šéf pracovního týmu Jonathan Faull, který má za Evropskou komisi dohodu dojednat, nicméně slibuje, že jeho lidé „již nejsou daleko od toho, aby dokončili návrhy, které Britům pošlou“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám