Hlavní obsah

Německá policie má přes dvě stovky udání na možné teroristy mezi běženci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Němečtí kriminalisté zatím dostali upozornění na 244 běženců, kteří se měli ve své zemi zapojit do teroristických činů nebo mohli spáchat válečné zločiny. V 19 případech zahájili vyšetřování, oznámil ve čtvrtek Spolkový kriminální úřad (BKA).

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekají v registračním středisku v Erdingu, nedaleko Mnichova.

Článek

Informace o tom, že se někteří uprchlíci mohli v Sýrii zapojit do bojů na straně hnutí Islámský stát (IS), dostávají kriminalisté nejčastěji od ostatních běženců. Zpravidla mají dojem, že poznali mezi ostatními příchozími tvář, kterou dříve viděli v bojové oblasti.

Podle BKA se však většinou jedná o záměnu osob, někdy je to snaha o cílenou diskreditaci. Úřad však ujistil, že všechna udání prověřuje, a pokud jsou podezření hodnověrná, zahájí vyšetřování.

Ačkoli se v Německu neustále zvyšuje počat migrantů, počet trestných činů, kterých se uprchlíci dopustili, roste jen zvolna, oznámil BKA. Zhruba dvě třetiny ze spáchaných trestných činů tvoří krádeže a falšování dokumentů. Podíl sexuálních trestních činů je nižší než jedno procento.

Do Německa loni přišlo 1,1 miliónu běženců a bezpečnostní úřady vyjádřily obavy, že by mezi příchozími mohli být i teroristé. Obavy z kriminality ze strany uprchlíků vyvolaly i silvestrovské incidenty v několika městech, kde skupiny mladých mužů sexuálně napadaly a okrádaly ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám