Hlavní obsah

Humanitární pracovník si vymyslel smrt syrského migranta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zprávu o smrti syrského uprchlíka, který onemocněl po několikadenním čekání u budovy zemského zdravotního a sociálního úřadu (Lageso), si humanitární pracovník nejspíše vymyslel. Muž na Facebooku tvrdil, že 24letý Syřan zemřel v sanitce. Záchranná služba ani žádná z berlínských nemocnic ale o takovém případu nevědí, zjistila německá média. Smyšlená zpráva přitom Němce šokovala.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na berlínském sociálním úřadě.

Článek

„Nemáme žádného mrtvého uprchlíka," potvrdila mluvčí policie po výslechu muže. „V tuto chvíli nemáme indicie, že by na okolnostech, které zveřejnil, bylo něco pravdivého," dodala.

Také berlínský ministr sociálních věcí Mario Czaja televizní stanici RBB řekl, že v tuto chvíli úmrtí nic nenasvědčuje. Dotázány podle něj byly všechny nemocnice. Rovněž prověření všech zásahů záchranné služby v daném časovém úseku nepřineslo žádné výsledky.

Úřad Lageso, který je za registraci běženců v Berlíně zodpovědný, opakovaně čelí kritice, že nápor běženců nezvládá. Denně před úřadem ve frontě čekají stovky uprchlíků.

Podle mluvčí organizace Moabit hilft Diany Hennigesové mají čekající k dispozici vytápěný stan, který ale s kapacitou 200 lidí nedostačuje.

„V minulých týdnech přicházelo až 600 lidí, kteří přes den museli stát v zimě," dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám