Hlavní obsah

Francouzská ministryně nechtěla brát občanství teroristům, a tak musela odstoupit

Paříž

Francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová se odmítla ztotožnit se záměrem vlády odebírat lidem podezřelým z terorismu občanství, pokud mají dvojí, a složila mandát. Prezident François Hollande podotkl, že bylo třeba, aby odešla.

Christiane Taubiraová

Článek

Kabinet premiéra Manuela Vallse se rozhodl odebírat občanství osobám podezřelým z terorismu po útocích v Paříži z 13. listopadu, při nichž džihádisté připravili o život 130 lidí. [celá zpráva]

Taubiraová nicméně opakovaně prohlašovala, že zamýšlené opatření „nijak nepomůže v boji s terorismem”, a je tudíž zbytečné. „Někdy vzdorujete tím, že zůstanete, a někdy tím, že odejdete,“ vysvětlila svůj krok na Twitteru.

Socialistka Christiane Taubiraová je jedním z mála politiků tmavé pleti v nejvyšších patrech francouzské exekutivy a pro svůj guyanský původ byla opakovaně terčem výpadů krajní pravice. Nyní ji ve funkci vystřídá stranický kolega Jean-Jacques Urvoas, jenž s plánovanou ústavní změnou souhlasí.

Elysejský palác nemá k obměně na ministerském křesle výhrady. „Souhlasili s tím, že je nezbytné, aby ve své funkci skončila v tuto chvíli, kdy na půdě národního shromáždění začíná debata o ústavní reformě,“ cituje BBC z tiskového prohlášení francouzského prezidentského úřadu.

Prezident François Hollande nicméně odcházející ministryni poděkoval za její práci a ocenil zejména její přínos v přípravě legalizace sňatku lidí stejného pohlaví.

Odebírání občanství je podle francouzského prezidenta „silným symbolickým vymezením vůči těm, kteří se vyčlenili z národní komunity“.

Reklama

Výběr článků

Načítám