Hlavní obsah

Italové kvůli návštěvě íránského prezidenta zakryli nahé sochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Jsou-li v sázce miliardové obchody mezi dvěma zeměmi, musí cit pro umění a evropské kulturní zvyklosti stranou. Italové ustoupili požadavkům íránské delegace a před tím, než Íránský prezident Hasan Rúhání v rámci své návštěvy Říma vstoupil do muzeí římského kapitolu, zakryli všechny nahé sochy.

Foto: Profimedia.cz

Socha Afrodity

Článek

Prezident země, které vládnou islámští duchovní, tak nespatřil sochy Venuše ani jiné obnažené postavy, napsal deník Corriere della Sera.

Íránská delegace složená z politických špiček a vlivných podnikatelů, která čítá více než stovku lidí, očekávané kontrakty za miliardy eur v Itálii podepsala. [celá zpráva]

Spokojený italský premiér Matteo Renzi, s nímž se prezident sešel v pondělí, v následném proslovu kladl důraz na historické bohatství své země a řekl, že Itálie a Írán jsou "dvě supervelmoci krásy a kultury".

Italská večeře bez vína

Kromě toho, že se zahalovaly sochy, přistoupili Italové také na požadavky Íránu stran protokolu. Při večeřích, které pořádal premiér Renzi a prezident Sergio Mattarella, se tedy nepodávalo víno.

Protievropská strana Liga severu uvedla, že se podle ní Itálie "podřizuje kultuře, která k ní nepatří". "Vypadá to, že se vláda stydí za naše kořeny a za naši historii," reagovala strana.

Hnutí italských radikálů však připomenulo, že se dělá mnoho povyku kvůli zahaleným sochám, ale bez povšimnutí zůstalo, když se před sedmi měsíci v Turíně zahalovaly kvůli papežově návštěvě plakáty zvoucí na výstavu malířky Tamary de Lempické. Tato Polka tvořila ve Francii ve stylu art deco a v jejím díle nechybějí lesbické motivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám