Hlavní obsah

Peníze a cennosti se migrantům budou zabavovat, odklepli Dánové

– Kodaň • Aktualizováno

Dánský parlament schválil v úterý návrh zákona, na jehož základě budou úřady migrantům zabavovat peníze a cennosti určité hodnoty, aby tím pokryly náklady spojené s jejich ubytováním a další péčí. Přistěhovalci si na základě nového zákona mohou ponechat jmění v maximální hodnotě 10 tisíc dánských korun, což v přepočtu odpovídá částce 36 200 českých korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předkladatelé návrh zákona o zabavování peněz a majetku vysvětlili tím, že nezaměstnaní Dánové také mohou čerpat sociální dávky jen v případě, že prodají majetek, který má větší hodnotu, než stanovil zákon.

Výjimku dostanou předměty, k nimž mohou mít uprchlíci citovou vazbu, zpravidla snubní prsteny.

Novela zároveň prodlužuje proces sjednocování rozdělených rodin. Migranti budou moci o povolení k přistěhování příbuzných žádat až po třech letech pobytu v Dánsku.

Mění se také pravidla pro udělování povolení k pobytu. Dočasná povolení budou poskytována na kratší dobu a získat trvalý pobyt bude složitější.

Mluvčí Úřadu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR) Adrian Edwards se podle BBC nechal slyšet, že dánské legislativní zákony vyšlou negativní signál. „Hrozí, že bude prohloubena atmosféra strachu z přistěhovalců, namísto toho, aby byla podporována solidarita.

Novela imigračního zákona byla schválena i přes odpor lidskoprávních organizací UNHCR i Evropské komise.

Peníze za ubytování a stravu strhává migrantům v azylových centrech i Česko.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám