Hlavní obsah

Na Slovensku otevřeli Muzeum holokaustu

Právo, Ivan Vilček (Sereď)
Bratislava

V západoslovenském městě Sereď v úterý otevřeli stálou expozici Muzea holokaustu. Slavnost se odehrála za účasti premiérů České republiky a Slovenska Bohuslava Sobotky a Roberta Fica.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bohuslav Sobotka v Seredi

Článek

Muzeum holokaustu v Seredi vzniklo v prostorách bývalého pracovního a koncentračního tábora pro židovské obyvatelstvo, který byl prohlášen za národní kulturní památku. Expozice je umístěna v pěti budovách bývalého tábora a mapuje období holokaustu na Slovensku.

Fico uvedl, že z tohoto místa byly odesílány vlaky do koncentračních táborů. „Často to byly děti, kterým nedali šanci dospět,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sobotka vzpomněl chvíli, kdy přijel poprvé do Osvětimi. „Uvědomil jsem si, jaké hrůzy může spáchat člověk,“ řekl. „I dnes jsou mezi námi lidé, kteří popírají holokaust. Jsou takoví i v České republice. Proto jsou důležité památníky jako Terezín a Sereď,“ dodal.

Foto: Muzeum holokaustu

Rekonstrukce baráků tábora

Místopředseda izraelského parlamentu Yitzhak Vaknin zdůraznil, že muzeum v Seredi zabrání pokusům o vymazávání historie. „Izrael vždy považoval za důležité zachovávání památky našich zavražděných bratrů,“ uvedl.

Na slavnosti promluvil také Naftali Fürst, který přežil holokaust a byl vězněn v Seredi. „Jedna noc se mi hluboko vryla do paměti. Gardisté nám poručili, abychom celou noc běhali venku. Při běhu nás bili a oblévali studenou vodou. Do baráků jsme se už nevrátili všichni,“ vzpomínal Fürst. „V roce 1945 jsem přežil pochod smrti. Dá se říct, že jsem se podruhé narodil,“ dodal.

Foto: Muzeum holokaustu

Tábor v Seredi

Tábor v Seredi byl založen v září 1941 a fungoval až do 31. března 1945, kdy odtud odjel poslední transport. „Táborem prošlo 16 tisíc Židů, kteří většinou zahynuli. Ze tří podobných táborů na území Slovenska se zachoval pouze tento. Další dva tábory ve Vyhních a Novákách byly zničeny v průběhu Slovenského národního povstání,“ řekl Martin Korčok vedoucí Muzea holokaustu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám