Hlavní obsah

Pneumatiky autům pod kola a zapálit – taxikáři v Paříži protestovali proti Uberu

Paříž

Ve střet s policejní zásahovou jednotkou a zatýkání vyústil v úterý protest francouzských taxikářů proti americké taxislužbě Uber. Demonstranti v dopolední dopravní špičce zablokovali pařížský dálniční okruh pneumatikami, které zapálili. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Protest taxikářů v Paříži

Článek

Francouzská televize ukázala taxikáře, jak na západě Paříže z nadjezdů vrhají na čtyřproudovou dálnici pneumatiky a další je dole rozhazují autům pod kola a posléze i zapalují. Nezřídka se také stalo, že protestující s pneumatikami mlátili do projíždějících aut.

Někteří ze zhruba 1200 demonstrantů pak na zasahující policisty házeli kameny. Policie nasadila slzný plyn a zadržela nejméně dvě desítky lidí.

Protesty se uskutečnily i na dalších místech, nejen v Paříži.

Taxikáři poukazují na nekalou konkurenci. Vozy Uber podle nich nenabírají klienty jen na základě předběžné objednávky, ale také nepovoleně na ulici, čímž podloudně taxikářům berou zákazníky a snižují ceny.

Nejsou to ale jen taxikáři, kteří v úterý ve Francii protestují. Leteckou dopravu postihla stávka dispečerů a rovněž pokračuje stávka zhruba 5,6 miliónu státních zaměstnanců v čele s učiteli.

Reklama

Výběr článků

Načítám