Hlavní obsah

Islámský stát měl základnu přímo v Istanbulu, tvrdí německý týdeník

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Islámský stát si zřídil rozsáhlou podzemní síť v Istanbulu. Tuto operaci přímo u bran Evropy turecké úřady dlouho tolerovaly, napsal ve svém nejnovějším čísle německý týdeník Der Stern. Abú Ubajda vyzvedával na istanbulském letišti mladé muže, kteří vypadali jako běžní turisté. Nemířili však ani k památkám, ani k moři. Jeli na autobusové nádraží, odkud ve dne v noci míří linky do Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Istanbul a Galatským mostem

Článek

„Abú Ubajda pracoval pro islamisty z Aleppa, kteří spolupracují s frontou an-Nusrá spojovanou s teroristy z al-Kajdá. S Islámským státem je oficiálně nepojí přátelství, avšak abú Ubajda ví, že mnoho bojovníků přeběhlo k IS. I těch, které vyzvedával v Istanbulu,“ napsal Der Stern.

Ubajdova logistika dlouho šlapala jako hodinky. „Turecký stát byl naším přítelem,“ přiznává.

Pohoda skončila teprve loňskem  

Většina Ubajdových klientů pocházela z Tuniska a Maroka, ovšem mnozí dorazili až z Kanady či Austrálie. A především - skoro nepřetržitě - z Čečenska. „Čečenci měli bojové zkušenosti. Přijížděli, aby zemřeli. Toužili se stát mučedníky, to byl jejich cíl,” líčí Abú Ubajda.

Sám všechny pašoval přes hranice, aniž turecké úřady proti tomu cokoliv podnikly. Dnes odhaduje logistickou síť Islámského státu v Turecku nejméně na sto lidí. Dokáží dostat mladé muže na syrskou frontu a samozřejmě i zpátky teroristy do Evropy.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policie zajistila místo výbuchu u Modré mešity ve čtvrti Sultanahmet v Istanbulu.

„Až do loňska se Islámský stát cítil v Turecku v naprostém bezpečí. Dokonce se vyrojily dohady, že chce otevřít v Istanbulu svůj první konzulát. Bombové útoky v Suruci a Ankaře s celkem 153 mrtvými, ale změnily situaci. Turecko pozatýkalo stovky teroristů. Je tak na místě otázka, jak dlouho o nich úřady věděly, aniž by hnuly prstem?“ napsal německý týdeník.

Připomíná, že v istanbulské čtvrti prodávají obchodníci zcela veřejně trička s logem IS a vychází tam časopis IS v turečtině. „Ve čtvrti Güngören napadají v noci stoupenci IS kanceláře prokurdské strany HDP. Kurdové však dokáží organizovat telefonní řetězce, takže se svolají a rychle jsou v přesile“, upozornil.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Ve stejné části Istanbulu, plné malých textilek, kde práci najdou ti, jimž nezbývá jiná možnost, verbuje IS mezi mladými muži. „Svou ideologii představuje jako odpověď na západní hip-hop či punk - a daří se mu,“ uzavírá Der Stern.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám