Hlavní obsah

Uzavřít námořní hranici nelze. Ženy a děti topit nebudeme, brání se Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzavřít řeckou námořní hranici, tak jak to požadují mnohé evropské země, je v reálu zcela nemožné, napsala agentura AP. Přinutit loď s uprchlíky vrátit se zpět do tureckých vod je nejen ilegální, ale také nebezpečné. Pokud turecká hlídka nezastaví loď s migranty a nevrátí ji do Turecka, lodě Řecka a evropské pohraniční agentury Frontex smějí jen málo. Mohou buď zatknout pašeráky a nabrat pasažéry, nebo loď doprovodit bezpečně do přístavu.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Evropská pohraniční agentura Frontex zachránila na svém člunu běžence, které pašeráci vyložili na jednom z opuštěných řeckých ostrůvků.

Článek

V hluboké noční tmě se na obrazovce radaru objeví rychle se pohybující červená tečka. "To je pašerák," říká kapitán záchranného člunu řecké pobřežní hlídky. Přidá plyn a loď se za chladné lednové noci zařízne do vln.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Člun je stavěný na záchranné operace a ne na honičky a nemá proti rychlému člunu pašeráků šanci. Pašeráci ignorují reflektory, výkřiky a varovné výstřely a šikovně navigují na malou pláž mezi skalami, popisuje reportér agentury AP realitu řecké pobřežní stráže ve vodách východního Egejského moře u hranic s Tureckem.

Pašerácká loď vyloží svůj lidský náklad. Uprchlíci se na laně vyšplhají na skálu a zamíří k majáku na ostrově. Brzy zjistí, že je zcela opuštěný s výjimkou vojenského stanoviště. Stráví zde ve vlhku nepříjemnou noc, dokud pro ně pobřežní hlídka ráno nepošle čluny.

Hodinu za hodinou, ve dne v noci, hlídkové a záchranné čluny řecké pobřežní hlídky posílené loděmi evropské pohraniční agentury Frontex brázdí vody východního Egejského moře u hranic s Tureckem. Hledají lidi, které pašeráci dopravují na břehy řeckých ostrovů.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Zachránění běženci ze Sýrie na člunu řecké pobřežní hlídky

V roce 2015 se dostalo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Řecka přes moře 850 tisíc lidí. Letos jich je přes nízké teploty a bouřlivé dny už 35 455. Na ostrov Chios, kam přijíždí po Lesbu nejvíc uprchlíků, jsou tři lodě pobřežní hlídky a nizozemská posila. "Ale když máte denně 50 nebo 60 lodí s migranty denně, tak to tyhle lodě nezvládnou," řekl zástupce pobřežní hlídky na ostrově Christos Fragias.

"Řecko střeží národní a evropské hranice," uvedl v nedělním prohlášení náměstek řeckého ministra zahraničí Nikos Xydakis. "Co nemůže a co nebude dělat ... je potápět čluny a topit ženy a děti, protože to zakazují mezinárodní a evropské smlouvy a hodnoty naší kultury."

Reklama

Výběr článků

Načítám