Hlavní obsah

Německá policie se bouří: Hranice uhlídáme jen tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kontroly hranic můžeme zajistit po dobu maximálně tří týdnů, na delší období nemáme dostatek personálních sil. Serveru deníku Neue Osnabrücker Zeitung to řekl šéf policejních odborů Jörg Radek. Ministr vnitra Thomas de Maiziére přitom ve čtvrtek uvedl, že Německo kvůli uprchlické krizi prodlouží hraniční kontroly na neurčito.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Němečtí policisté, ilustrační foto

Článek

"Po dobu možná tří týdnů to zvládneme, ale déle nám personální síly nevystačí. Dostali jsme se na hranici maximálního zatížení," řekl Radek.

Od poloviny září, kdy byly hraniční kontroly zavedeny, nasbírali podle něj policisté sloužící na hranicích dva milióny hodin přesčasů, což odpovídá práci dodatečných 1100 policistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Radka musí policie kvůli nasazení na hranicích omezovat jiné činnosti, jako je například ochrana letišť a nádraží nebo zajišťování bezpečnosti na fotbalových utkáních. Ani personální posílení o tři tisíce policistů v příštích třech letech, které schválila vláda, podle odborů situaci rychle nezlepší.

"Pomůže nám to až za tři roky, ty lidi přece nemůžeme hned nasadit," řekl Radek.

Bouří se i firmy

Německo zavedlo hraniční kontroly v září, kdy se prudce zvýšil počet přicházejících běženců. Podle dosavadního plánu měly kontroly skončit 13. února, de Maiziére však ve čtvrtek prohlásil, že v současnosti nevidí okamžik, ke kterému by bylo možné ochranu hranic odvolat.

Proti pokračování hraničních kontrol se vyslovily velké firmy i odbory. Kontroly podle nich komplikují mezinárodní dopravu, což způsobuje podnikům mimořádné náklady a ohrožuje pracovní místa.

Země, které jsou součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, mohou tyto kontroly obnovit ve výjimečných případech, kdy může být ohrožena jejich bezpečnost nebo veřejný pořádek.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle evropských smluv je možné kontroly zavést na 30 dní s možností prodlužování, zároveň je nutné informovat o tom ostatní země Evropské unie a Evropskou komisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám