Hlavní obsah

Švýcaři uzavřeli s Arafatem tajnou dohodu, chránili se před terorismem

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarsko se chránilo před teroristickými útoky tajnou dohodou s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP) vedenou Jásirem Arafatem. Podle švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ji země helvetského kříže dojednala s Palestinci po sérii únosů letadel v roce 1970.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 2001

Článek

Detaily smlouvy chrání 50letá promlčecí lhůta, z dostupných informací je ale zřejmé, že impulzem k tajnému jednání se staly útoky na dva letouny Swissair v únoru a září 1970, k nimž se přihlásila OOP, potažmo s ní spřátelená Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP).

První z nich skončil smrtí všech 47 lidí na palubě. Druhý, kdy teroristi kromě švýcarského Douglasu DC-8 unesli i boeing izraelských aerolinek El Al, boeing americké společnosti Trans World Airlines (TWA), Vickers VC 10 tehdejších britských státních aerolinek BOAC a boeing aerolinek PanAm, skončil sice propuštěním několika set rukojmích, ale cena se Švýcarsku zdála přesto vysoká.

Jednal prý šéf zahraničí

Teroristi totiž letouny, které donutili přistát v Káhiře a na opuštěném britském vojenském letišti Dawson Field v jordánské poušti, zničili a navíc dosáhli svého cíle – rukojmí vyměnili za všechny své druhy vězněné ve Švýcarsku a Německu.

V poušti se ocitly stovky unesených rukojmích
V září 1970 na opuštěném letišti v jordánské poušti přistála tři unesená letadla.
Prvním byl Boeing 707 americké TWA se 144 cestujícími a 11 členy posádky.
Druhým Douglas DC-8 společnosti Swissair se 143 cestujícími a 12 členy posádky.
Třetí byl stroj Vickers VC-10 britské BOAC se 105 cestujícími a devíti členy posádky.

Nebezpečnou hru spočívající ve vyjednávání se zmocněnci OOP zahájil podle listu na podzim 1970 tehdejší švýcarský ministr zahraničí Pierre Graber. Riskoval nejen konec své politické kariéry, tajná jednání s OOP by znamenala i vážnou diplomatickou roztržku s USA, Británií, Německem i Izraelem.

Kontakt na OOP, kterou Švýcaři v té době jednoznačně hodnotili jako teroristickou organizaci, obstaral nyní uznávaný sociolog Jean Ziegler, tehdy stranický kolega sociálního demokrata Grabera.

Džentlmenská dohoda

Za OOP se podle listu tajných rozhovorů v ženevském hotelovém apartmá zúčastnil mimo jiné také Farúk Kaddúmí, pozdější generální tajemník Arafatovy strany Fatah.

Po několika dnech se podle NZZ podařilo uzavřít „džentlmenskou“ dohodu – Švýcarsko podpoří palestinské zájmy v OSN a za to bude ušetřeno útoků OOP nejen na svém území, ale i na svůj majetek.

Úmluvu prý pečetil pouze stisk rukou. „Když jsme se se Švýcary rozcházeli, řekl jsem jim: Nastanou-li opět nějaké problémy, klidně mě kontaktujte, zařídím to,“ tvrdí podle listu Kaddúmí. „Ve skutečnosti to ale tak jednoduché nebylo. Palestinci stále přicházeli s novými a novými požadavky a švýcarská diplomacie se octla v defenzívě,“ uvedl list.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Padesátiletá promlčecí lhůta chránící detaily blokuje prý údajně také informace o dalších závazcích, které na sebe Švýcarsko uzavřením smlouvy s OOP vzalo, včetně finančních.

Reklama

Výběr článků

Načítám