Hlavní obsah

Kreml označil zprávu o Litviněnkově smrti za pseudovyšetřování

– Moskva

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v reakci na britskou zprávu o příčinách smrti bývalého příslušníka tajných služeb Aleksandra Litviněnka ve čtvrtek podle agentury Interfax prohlásil, že šlo o pseudovyšetřování, které jen zhorší britsko-ruské vztahy. Britské straně podle jeho slov chybí konkrétní důkazy.

Foto: Alistair Fuller, ČTK/AP

Aleksaandr Litviněnko na archivním snímku z roku 2002

Článek

"Podobá se to asi nějakému vtipu. Očividně to můžeme dát do souvislosti s elegantním britským humorem," podotkl Putinův mluvčí. Poukázal na to, že britská tvrzení se zakládají na důvěrných informacích blíže neurčených činitelů britské tajné služby.

„Rusko počítalo s těsnými vzájemnými vztahy a spoluprací s Brity při vyšetřování tohoto případu. Bohužel, Britové zvolili zmražení nejen vzájemné spolupráce, ale i dialogu v širokých oblastech,“ řekl Peskov.

„Rusko nikdy neiniciovalo takové zamrznutí dvoustranných vztahů. Podobné pseudovyšetřování, o jakém je dnes řeč, nesporně může ještě více otrávit atmosféru našich vzájemných vztahů,“ dodal mluvčí Kremlu s tím, že Moskva nad tím může jen vyjádřit lítost.

Podle Peskova nemůže Kreml přijmout zprávu jako soudní vyšetřování, ale protože se mluví jen o nějakých úsudcích postavených na teoriích za použití slov „možné a pravděpodobné“.

„Tato terminologie se nepřipouští v naší soudní praxi a není přípustná ani v soudní praxi jiných zemí světa a samozřejmě nemůže být žádná část jejího textu námi přijímaná jako soudní verdikt,“ řekl Peskov na žádost, aby okomentoval větu, že „likvidace Litviněnka byla pravděpodobně schválena Patruševem (tehdejší šéf tajné služby FSB) a prezidentem Putinem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám