Hlavní obsah

Rusko zaregistrovalo milióntého pacienta s HIV, realita je ale nejspíš ještě horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Počet lidí nakažených HIV v Rusku oficiálně dosáhl miliónu. Ve středu o tom informovala agentura Interfax s odkazem na moskevské Středisko pro boj s AIDS. Odborníci se ale domnívají, že skutečnost je ještě horší.

Foto: Profimedia.cz

HIV pozitivní pacient v Petrohradu

Článek

Milióntým oficiálním pacientem se ve středu stala jedna 26letá žena z Rostova na Donu. Nakazila se při pohlavním styku.

Skutečný počet nakažených se však podle ředitele střediska Vadima Pokrovského zřejmě blíží 1,5 miliónu, jelikož ještě nebyl zmapován stav v celé populaci. Ruské zdravotnické úřady k tomu očekávají, že v letošním roce přibude 93 000 nových případů. „Jen během novoročních svátků se nakazilo dalších pět až šest tisíc Rusů," prohlásil Pokrovskij.

HIV poprvé v Rusku zaznamenali v roce 1987 a od té doby do loňského listopadu nákaze podlehlo 205 538 lidí. Rusko je jednou z mála zemí, kde je epidemie stále na vzestupu. HIV pozitivní je každý padesátý Rus ve věku 25 až 40 let. Rusko se snaží epidemii zastavit a zdvojnásobilo finanční prostředky na boj s chorobou. Podle odborníků to nemusí stačit, protože každý měsíc přibude 8000 nových pacientů.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Počet HIV pozitivních lidí v ČR stoupá

Před šesti lety bylo v České republice o 1000 HIV pozitivních osob méně než dnes. V současné době je na našem území zhruba 2567 HIV pozitivních osob, z toho...

Úmrtnost na HIV klesla o 85 procent

Celosvětově je virem HIV, který se přenáší sexuální cestou, nakaženo téměř 37 miliónů lidí. V Česku bylo jen loni zaznamenáno 232 nových případů. Během...

Výběr článků

Načítám