Hlavní obsah

Merkelová chce podstatně snížit počet dalších běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Do Německa už nebude přicházet tolik běženců jako v minulém roce, kdy jich německé úřady zaregistrovaly více než milión. Ve středu to na sjezdu zemských poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) v alpském středisku Wildbad Kreuth zopakovala kancléřka Angela Merkelová. O výrazném snížení počtu migrantů Merkelová hovoří od počátku roku.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Shodujeme se, že chceme citelně a trvale snížit počet přicházejících běženců,“ řekla kancléřka. Dodala, že při řešení uprchlické krize ale musí Evropa postupovat jednotně. „Myslím, že se musíme zasadit o odstranění příčin útěku a najít evropské řešení,“ poznamenala Merkelová, která čelí rostoucí opozici, zejména v řadách CSU, která je sesterskou stranou její CDU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Merkelové bude pro další vývoj uprchlické krize důležité chování Turecka, které se výměnou za finanční pomoc tří miliard eur na uprchlické tábory a za další ústupky zavázalo lépe chránit svou hranici s Řeckem a bojovat proti převaděčům, kteří pomáhají běžencům překonat Egejské moře.

Posun v řešení uprchlické krize očekává Merkelová také od únorového summitu EU.

Evropa se vrací k pravidlům

To, že bude počet nově příchozích do Německa slábnout, je možné vzhledem k tomu, že evropské země na trase z Blízkého východu zpřísňují hraniční kontroly a vrací se i k azylovým pravidlům, od nichž loni upustily. Například Rakousko už minulý týden oznámilo, že na své území vpustí pouze ty, kdo v něm chtějí žádat o azyl. Ve středu pak Vídeň upřesnila, že počet těchto žádostí bude v příštích letech omezovat. [celá zpráva]

Přejezd přes své území migrantům, kteří mají v úmyslu žádat o azyl v jiných zemích, ve středu začalo omezovat Srbsko.

Související téma:

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na kongresu CDU v Berlíně v květnu 2014

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám