Hlavní obsah

Rakousko zpřísňuje politiku vůči uprchlíkům, žadatelů o azyl přijme méně

– Vídeň • Aktualizováno

Rakousko výrazně omezí příjem žadatelů o azyl. V tomto roce nepřijme žádosti více než 37 500 migrantů a v následujících letech jejich počet dále omezí na maximálně 30 000, respektive 25 000. Ve středu se na tom podle serveru listu Kronen Zeitung shodly špičky vládních sociálních demokratů a lidovců.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

Rakouský systém podle vicekancléře Reinholda Mitterlehnera „velký počet uprchlíků přetěžuje“, proto bude třeba nejen zpřísnit ochranu hranice a přijímat jen lidi, kteří v Rakousku požádají o azyl, ale také některé odmítnout.

Vídeň už minulý týden ohlásila, že zpřísní hraniční kontroly a nepustí na své území ty, kdo zde nechtějí žádat o azyl.

Rakousko v loňském roce nechávalo běžence volně proudit přes své hranice dál do Německa. Kritizovalo přitom váhavější přístup zemí Visegrádské čtyřky a tvrdý postup maďarského premiéra Viktora Orbána, který migranty přepouštět nechtěl a začal stavět bariéry na zelené hranici. S koncem léta ale už Rakušané zpřísnili kontroly na hranicích a nyní opatření dále zpřísňují.

Kancléř Werner Faymann v souvislosti s tím hovoří o „plánu B“, který by také měl „probudit“ Evropskou unii.

Rakušané v příštích čtyřech letech nebudou vyřizovat více než 130 000 žádostí o azyl současně a uprchlíků by nikdy nemělo být víc než 1,5 procenta populace, tedy 125 500 lidí. Podle plánů Vídně by také v budoucnu mělo být obtížnější scelování rodin uprchlíků.

Omezení přijímání uprchlíků na své území v reakci na opatření přijímaná  Německem, Rakouskem a dalšími unijními zeměmi ve středu oznámilo také Srbsko. Oznámil to srbský ministr práce a sociálních věcí Aleksandar Vulin, do jehož resortu spadá i problematika migrace.

"Na základě rozhodnutí rakouské vlády, jež nám bylo předáno prostřednictvím slovinské a chorvatské vlády, nebudou moci ode dneška (středa) pokračovat v cestě migranti, kteří nevyjádří úmysl požádat o azyl na území Rakouska nebo Německa," řekl srbský ministr na pořízeném videozáznamu, který Tanjug zveřejnil na svém webu.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Záměr vlády trvala snížit příliv migrantů do země ve středu zopakovala kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám