Hlavní obsah

Počet útoků na muslimy ve Francii roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie

Počet útoků proti muslimům ve Francii se v roce 2015 ztrojnásobil proti předchozímu roku na asi 400. Uvedl to francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v rozhovoru, který ve středu zveřejnil francouzský deník La Croix. Tyto útoky ministr odsoudil a vyzval k přísnému potrestání autorů podobných činů. Současně se vyjádřil i k tvrdému stíhání přívrženců islámského radikalismu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Příslušník speciálních jednotek francouzské policie zasahuje před policejní stanicí, do níž se pokusil vtrhnout útočník s nožem v ruce.

Článek

Ministr je přesvědčený, že ve Francii „ohromná většina muslimů trpí tím, že jejich náboženství je odváděno na scestí hrstí jednotlivců, kteří vedou nepřijatelné proslovy”.

V zemi podle něj nyní v islámské obci probíhá velmi pozitivní jev, který ministr vnímá jako posilování republikánských hodnot mezi muslimy. Narážel na prohlášení předsedy muslimské obce Anouara Kbibeche, který vyzval úřady, aby udělovaly imámům licence jen tehdy, pokud propagují islám jako otevřené a tolerantní náboženství respektující zákony republiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cazeneuve současně zdůraznil, že je nutné bojovat proti všem muslimům, kteří se vydávají na cestu islámského radikalismu. Sdělil, že od začátku roku 2015 nechal vyhostit 40 muslimských představitelů, kteří jménem islámu šířili nenávist.

Razie v mešitách

Mimořádný stav zavedený loni v listopadu podle ministra také umožnil provést 45 razií v mešitách a dalších islámských duchovních centrech, z nichž deset úřady zavřely. Vláda také zakázala tři muslimská sdružení, která se vydávala za kulturní, ale propagovala radikalismus.

Od listopadu se ve Francii uskutečnilo podle ministra více než 3000 domovních prohlídek, které umožnily zabavit na 500 zbraní. Bezpečnostní síly zatkly 400 osob, z nichž 42 bylo formálně obviněno.

Asi 400 lidem bylo nařízeno domácí vězení a některým z nich hrozí trestní stíhání.

„Bezpečnostní služby budou pokračovat ve velmi obezřetném dohlížení na osoby, které mohou představovat nebezpečí,” dodal člen levicové vlády.

Atentáty a násilí

Protimuslimské nálady ve Francii a mobilizaci vlády proti islamistům vyvolaly dva atentáty, při nichž loni v lednu a listopadu v Paříži džihádisté zabili 147 lidí a další stovky osob zranili. Spáchány ale byly i další menší útoky, například byl napaden rabín v Marseille nebo byla uříznuta hlava šéfovi transportní firmy.

Po atentátech v Paříži pomáhá zajišťovat bezpečnost v ulicích armáda. Mimořádný stav v zemi by měl skončit koncem února.

Násilí dopadající na muslimy ovšem není jen projevem rasismu a náboženské nesnášenlivosti. Odpor roste i v oblasti Calais, kde je v nelegálním táboře několik tisíc migrantů snažících se dostat za každou cenu do Velké Británie, kteří se násilím pokoušejí dostat do nákladních aut a komplikují život starousedlíků. Většinou jde právě o muslimy.

Časté jsou i vzájemné potyčky muslimských gangů. Právě jim se připisuje většina žhářských útoků na auta, jichž bylo loni ve Francii podniknuto na 40 000, v průměru tedy shořelo 80 aut za noc, uvedl ve své úterní zprávě institut Gatestone.

Chudí muslimové

Ve Francii žije 6,5 miliónu muslimů, což představuje desetinu populace, i když oficiální čísla známa nejsou, zákon neumožňuje shromažďovat údaje o víře a etnicitě.

Flix Marquardt, ředitel webu YouthonomicsandmYgration, upozorňuje, že je situace muslimů ve Francii obtížná: „Muslimové ve Francii jsou chudší než průměr zbytku populace. Jejich děti nechodí do tak dobrých škol jako děti zbytku populace. A ve Francii panuje tvrdá pracovní diskriminace muslimů, zejména muslimských mužů.“

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Upozorňuje, že tato situace vede často k radikalizaci. Už v dubnu uváděl premiér Manuel Valls, že v Sýrii a v Iráku bojuje asi 1550 Francouzů, a odhad jejich počtu pak stoupl na 1800, což je třikrát více než před dvěma lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám